Saeima atbalsta asistenta pakalpojumu apmaksāšanu redzes invalīdiem

(16.12.2010.)

Ceturtdien, 16.decembrī, Saeima otrajā lasījuma kā steidzamus atbalstīja grozījumus Invaliditātes likumā, paredzot no 2011.gada ieviest pabalstu redzes invalīdiem par asistenta izmantošanu.

Pabalsts pienāksies personām ar pirmās grupas redzes invaliditāti, kuras nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana. Pabalstu izmaksās par asistenta pakalpojumu izmantošanu 10 stundām nedēļā.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, norāda, ka neredzīgiem cilvēkiem šādi asistenta pakalpojumi ir vairāk nekā nepieciešami un tos varēs izmantoti, lai nokļūtu uz mācībām vai darbu, apmeklētu iestādes vai vienkārši iepirktos. Šāds asistenta pakalpojums ir solis uz neatkarīgu dzīvi, lai redzes invalīdi varētu veiksmīgāk iekļauties sabiedrībā un darba tirgū, pauž A.Barča.

Pabalsta nodrošināšanai tiks piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi, un to administrēs Nodarbinātības valsts aģentūra. Tā apmēru un piešķiršanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Līdzšinējā likuma redakcija paredzēja personām ar pirmās grupas redzes invaliditāti tiesības pašvaldībā pēc to deklarētās dzīvesvietas saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu. Taču, ņemot vērā budžeta konsolidāciju, nepieciešamie papildu līdzekļi šim mērķim 2011.gada valsts budžeta projektā netika paredzēti.

Tiesības saņemt šo pabalstu nākamgad būs vairāk nekā 700 cilvēkiem.

Pabalstu neizmaksās personām, kuras atrodas ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā, stacionārā ārstniecības iestādē vai ieslodzījuma vietā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā