Ārlietu komisija: prezidenta vizīte Maskavā - jauns pavērsiens Latvijas un Krievijas attiecībās

(15.12.2010.)

Valsts prezidenta Valda Zatlera gaidāmā vizīte Krievijā var kalpot par jaunu pavērsienu Latvijas un Krievijas attiecību veidošanā, trešdien, 15.decembrī, pauda Saeimas Ārlietu komisija. Deputāti īpaši akcentēja vizītes nozīmi abu valstu ekonomisko kontaktu stiprināšanā un vēstures izvērtēšanā.

„Vizītes simboliskā un arī praktiskā nozīme ir ļoti liela. Tai vajadzētu kalpot par labu sākumu abu valstu attiecību uzlabošanā,” norāda komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Vizītes lielo nozīmi ekonomisko kontaktu veicināšanā apliecina tas, ka prezidentam uz Krieviju līdzi dosies 112 uzņēmēji un vizītes laikā tiks parakstīti vairāki nozīmīgi starpvalstu līgumi.

Komisijas deputāti ļoti atzinīgi vērtēja to, ka vizītes laikā iecerēts paziņot par Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisijas izveidi, kā arī, ka Valsts prezidents Maskavā noliks ziedus komunistisko upuru piemiņas vietā, kur nogalināti daudzi Latvijas valstsvīri, diplomāti un virsnieki. „Vēsturiskās patiesības noskaidrošana un izlīguma ceļa uzsākšana ir būtiska abu valstu sabiedrībām,” uzsver O.Kalniņš.

Par programmu Valsts prezidenta vizītei, kas no 19. līdz 21.decembrim notiks Maskavā un Sanktpēterburgā, Ārlietu komisiju šodien informēja Valsts prezidenta kancelejas direktors Edgars Rinkēvičs un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde