Redzes invalīdiem no nākamā gada apmaksās asistenta pakalpojumus

(15.12.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 15.decembrī, pirms otrā lasījuma kā steidzamus atbalstīja grozījumus Invaliditātes likumā, no 2011.gada paredzot ieviest pabalstu par asistenta izmantošanu. 

Pabalsts paredzēts personām ar pirmās grupas redzes invaliditāti, kuras nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana. Pabalstu izmaksās par asistenta pakalpojumu izmantošanu 10 stundām nedēļā.

„Neredzīgiem cilvēkiem šādi asistenta pakalpojumi ir vairāk nekā nepieciešami. Lai nokļūtu uz mācībām vai darbu, apmeklētu iestādes vai vienkārši iepirktos – bez cita cilvēka palīdzības tas ir ļoti grūti. Šāds asistenta pakalpojums ir solis uz neatkarīgu dzīvi, lai redzes invalīdi varētu veiksmīgāk iekļauties sabiedrībā un darba tirgū,” uzsver Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Pabalsta nodrošināšanai tiks piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi un to administrēs Nodarbinātības valsts aģentūra. Tā apmēru un piešķiršanas kārtību noteiks Ministru kabinets. 
Līdzšinējā likuma redakcija paredzēja personām ar pirmās grupas redzes invaliditāti tiesības pašvaldībā pēc to deklarētās dzīvesvietas saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu. Taču, ņemot vērā budžeta konsolidāciju, nepieciešamie papildu līdzekļi šim mērķim 2011.gada valsts budžeta projektā netika paredzēti. 

Tiesības saņemt šo pabalstu nākamgad būs vairāk nekā 700 cilvēkiem. 

Pabalstu neizmaksās personām, kuras atrodas ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā, stacionārā ārstniecības iestādē vai ieslodzījuma vietā. 

Par grozījumiem Invaliditātes likumā otrajā galīgajā lasījumā 16.decembrī vēl jālemj Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde