Saeima 1.lasījumā atbalsta deputātu, tiesnešu un prokuroru iekļaušanu vienotājā atalgojuma sistēmā

(09.12.2010.)

Saeima ceturtdien, 9.decembrī, ārkārtas sēdē pirmajā lasījuma kā steidzamu pieņēma likumprojektu paketi, kas paredz tiesnešu un prokuroru, kā arī Saeimas deputātu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā.

„Šie likumprojekti ir būtisks solis, lai sāktu veidot loģisku, pārskatāmu un ikvienam saprotamu atlīdzības sistēmu visos no valsts budžeta finansētos varas atzaros – likumdevēja varā, izpildvarā un tiesu varā,” Saeimas ārkārtas sēdē uzsvēra Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Saskaņā ar piedāvāto reformu tiesnešu darba samaksas apmērs tiks sasaistīts ar valsts pārvaldē strādājošo augsti kvalificētu juristu algām. Tādējādi zemākā tiesneša amatalga rajona (pilsētas) tiesas tienesim bez pieredzes nākamgad plānota 1157 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas, Augstākās tiesas
priekšsēdētāja alga – Ls 2655, bet mēnešalga Satversmes tiesas priekšsēdētājam – 3031 lati.

Tas nozīmē, ka tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar šo gadu, pieaugs vidēji par 43 procentiem, bet zemesgrāmatu tiesnešiem pat par 81 procentu. Turklāt pirmās instances tiesas tiesneša atalgojums Latvijā būs līdzvērtīgs vai pat pārsniegs atalgojumu Ungārijā, Lietuvā, Polijā un Rumānijā.

Par likumprojekta virzību atbildīgā Saeimas Juridiskās komisijas deputāti 8.decembra sēdē pauda uzskatu, ka šādas algas ir adekvātas. Turklāt iekļaušana vienotajā atalgojuma sistēmā neapdraudēs tiesnešu neatkarību. Vienlaikus komisija vienojās par papildu precizējumiem, kas izdarāmi otrajā lasījumā.

Tāpat Juridiskā komisija turpina saņemt viedokļus un ierosinājumus no visiem Latvijas tiesnešiem, kuriem katram individuāli tika nosūtīta attiecīgs lūgums. Izteiktie ierosinājumi tiks apspriesti un iespēju robežās ņemti vērā.

Vienotajā atalgojuma sistēmā tiks iekļauti arī Saeimas deputāti, viņu amatalgu sasaistot ar vidējo atalgojumu tautsaimniecībā. No nākamā gada plānots deputātiem vairs neizmaksāt reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju un transporta izdevumu kompensāciju. Vienīgās kompensācijas būtu par transporta izdevumiem un telpu īri deputātiem, kuri nedzīvo Rīgā. Piedāvātā deputātu atalgojuma reforma paredz arī samazināt vai pat atteikties no piemaksām par piedalīšanos komisiju un apakškomisiju sēdēs.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija rosināja Juridiskajai komisijai lemt arī par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Latvijas Bankas amatpersonu (darbinieku) iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā.

Plānots, ka Saeima par grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, grozījumiem likumā „Par tiesu varu”, grozījumiem Prokuratūras likumā, kā arī grozījumiem Satversmes tiesas likumā otrajā galīgajā lasījumā lems 16.decembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā