Imants Lieģis: jāmeklē jauni NATO un Krievijas praktiskās sadarbības veidi

(15.11.2010.)

NATO un Krievijas sadarbībā nepieciešams rast jaunus praktiskās sadarbības veidus, līdzīgus jau sekmīgi funkcionējošam NATO nemilitāro kravu tranzītam uz Afganistānu caur Latvijas ostām un Krievijas teritorijai. To Polijas galvaspilsētā Varšavā notiekošajā NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) gadskārtējā sesijā uzsvēra NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs Imants Lieģis.

NATO valstu nemilitāro kravu tranzīts līdz Rīgas ostai un tālāk pa dzelzceļu cauri Krievijas teritorijai uz Afganistānu ir viens no līdz šim labākajiem NATO un Krievijas praktiskās sadarbības piemēriem, NATO PA sesijas NATO – Krievijas parlamentārās komitejas sēdē uzsvēra I.Lieģis. Šādu abpusēji izdevīgu sadarbību starp Ziemeļatlantijas līguma organizāciju un Krieviju nākotnē vajadzētu attīstīt vēl vairāk, norādīja Latvijas delegācijas vadītājs.

Tāpat NATO un Krievijas parlamentārās komitejas sēdē Varšavā I.Lieģis pārrunāja iespēju cauri Krievijas teritorijai uz Afganistānu organizēt arī militāro kravu plūsmu, kā arī izmantot šo pašu tranzīta ceļu arī virzienā no Afganistānas uz Rīgu. Bijušais Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs pieļāva, ka šo jautājumu Krievijas un alianses dalībvalstu vadītāji varētu pārspriest gaidāmajā Lisabonas NATO samitā.

Savukārt, piedaloties NATO PA Politiskajā komitejā, Latvijas delegācijas vadītājs I.Lieģis akcentēja nepieciešamību veicināt NATO un Eiropas Savienības sadarbību. „Jāmeklē jauni, radoši risinājumi NATO un Eiropas Savienības sadarbībai, un par labu sadarbības forumu varētu kalpot tieši NATO Parlamentārā Asambleja. Šajā kontekstā nepieciešams domāt arī par Baltijas jūras reģiona valstu drošības sadarbību, kurā aizvien nozīmīgāku lomu spēlē Polija,” teica I.Lieģis.

NATO PA gadskārtējā sesija no 12. līdz 16.novembrim norisinās Polijas galvaspilsētā Varšavā, un tajā bez I.Lieģa Saeimu vēl pārstāv arī delegācijas pastāvīgie pārstāvji Dzintars Rasnačs un Ivans Klementjevs.  


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt