Noslēdzies 9.Saeimas darbs

(28.10.2010.)
VideoGalerija

Ceturtdien, 28.oktobrī, notika 9.Saeimas pēdējā sēde.

„Nākamajam sasaukumam novēlu turpināt 9.Saeimas uzsākto dialogu ar sabiedrību - gan aktīvi sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām, gan domājot par to, kā parlamentu padarīt atvērtāku un tā darbu saprotamāku iedzīvotājiem,” norāda Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

G.Daudze arī uzsver, ka savu Saeimas priekšsēdētāja pilnvaru laikā ir centies panākt, lai varas centrs atkal atgrieztos no izpildvaras pie likumdevēja. Šī darba veiksmīgu turpināšanu Saeimas priekšsēdētājs uzskata arī par vienu no 10.Saeimas galvenajiem uzdevumiem, jo Latvija ir parlamentāra republika.

Atskatoties uz paveikto, G.Daudze uzsver, ka tieši 9.Saeimas laikā tika veiksmīgi sarīkota NATO Parlamentārās Asamblejas pavasara sesija Rīgā, par kuras augsto organizācijas līmeni aizvien tiek saņemtas atzinības vēstules no starptautiskajiem partneriem.

Četru gadu laikā 9.Saeima sanākusi uz 217 sēdēm un galīgajā lasījumā pieņēmusi 1271 likumu, savukārt 225 likumprojektus noraidījusi.

9.Saeimas ilgākā sēde bija 28 stundas un 16 minūtes. Šī 2008.gada 11.decembra sēde sākotnēji ilga 19 stundas un 36 minūtes - līdz nākamās dienas rīta pulksten 4.36. Tad sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz 2008.gada 18.decembrim, un pēc nedēļas sēde turpinājās vēl 8 stundas un 40 minūtes. Sēdes darbakārtībā bija ar 2009.gada valsts budžeta un pavadošo likumprojektu paketi saistīti grozījumi, pavisam 175 jautājumi.

Parlamenta sēdēs savu viedokli visbiežāk pauduši deputāti Vladimirs Buzajevs (PCTVL) - 429 reizes -, Kārlis Šadurskis (PS) - 264 reizes -, Juris Dobelis (TB/LNNK) - 246 reizes -, Ilma Čepāne (PS) - 191 reizi.

9.Saeimas pilnvaru laikā Latvija svinējusi tās valstiskumam nozīmīgus svētkus. Šī gada 4.maijā tika atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pasludināšanas 20.gadadiena un Satversmes sapulces dibināšanas 90.gadadiena. Svētku pasākumu centrālais notikums bija Saeimas svinīgā sēde Latvijas Nacionālajā operā, kurā uzrunas teica Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un bijušais Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

Savukārt 2008.gada 18.novembrī, atzīmējot Latvijas valsts dibināšanas 90.gadskārtu, deputāti uz Saeimas svinīgo sēdi pulcējās Latvijas Nacionālajā teātrī.

Pēdējo četru gadu laikā Latvijas parlamentu apmeklējušas daudzas augstas ārvalstu amatpersonas. Saeimā viesojušies parlamentu vadītāji no Albānijas, Čehijas, Francijas, Gruzijas, Horvātijas, Japānas Kanādas, Šrilankas, Vācijas un citām valstīm. Ar uzrunu Saeimā uzstājies Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks. Tāpat mūsu valsts parlamentu apmeklējis Spānijas karalis Huans Karloss I un Spānijas karaliene Sofija, Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmans un citas augstas ārvalstu amatpersonas.

Lai pilnveidotu parlamenta dialogu ar sabiedrību, kā arī veicinātu privātpersonu līdzdalību Saeimas darbā, 2009.gada 29.janvārī izveidots Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrs. Centrs piedāvā iespējas uzzināt par parlamenta darbu, tikties ar Saeimas amatpersonām, iesniegt iesniegumu, kā arī iepazīties ar informatīvajiem materiāliem un multimediju prezentācijām par Saeimu, tās vēsturi un darbu. Vidēji mēnesī apmeklētāju centra iespējas izmanto gandrīz 400 iedzīvotāji.
 
9.Saeimas laikā iedibinātas vairākas jaunas tradīcijas. Kopš 2007.gada talkas „Dāvana Latvijai!” ietvaros Saeimas deputāti un darbinieki katru pavasari stāda mežu. Jau trīs gadus Saeima rīko arī atvērto durvju dienu, kuras laikā ikviens interesents var apmeklēt Saeimas nama zāles, kā arī satikt parlamenta deputātus un iztaujāt viņus par deputāta darba ikdienu. Šogad 17.septembrī atvērto durvju dienā Saeimu apmeklēja rekordliels cilvēku skaits - 2000.

Liela sabiedrības interese par Saeimas apmeklējumu bija arī Muzeju naktī, kurā parlaments šogad piedalījās pirmoreiz.  Savukārt „Ēnu dienas” ietvaros šogad Saeimā viesojās gandrīz 200 dažāda vecuma skolēni no visas Latvijas, lai uz vienu dienu kļūtu par Saeimas deputātu un darbinieku „ēnām”. Aizvadītajā gadā Saeima arī saņēma apbalvojumu kā viens no trim labākajiem „Ēnu dienas 2009” ēnu devējiem.

Fotogrāfijas no sēdes un deputātu kopējās fotografēšanās pieejami:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625134025529/
Video no sēdes un deputātu kopējās fotografēšanās pieejams: https://www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/F5CkuyDKJ2s
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā