Eiropas lietu komisija: Latvijas ārpolitikā lielāka uzmanība jāpievērš sadarbībai ar Indiju

(22.07.2010.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti ceturtdien, 22.jūlijā, izskatot Latvijas nacionālās pozīcijas gaidāmajām Eiropas Savienības (ES) padomēm, pārrunāja ES un Indijas attiecības un akcentēja nepieciešamību stiprināt Latvijas sadarbību ar Indiju.

Deputāti pauda pārliecību, ka Latvijai jāpievērš lielākā uzmanība šī reģiona ekonomiskā potenciāla izmantošanai. „Ciešāki kontakti ar Indijas uzņēmējiem pavērtu iespējas lielām un mūsu ekonomikai ļoti nepieciešamām ārvalstu investīcijām,” teica komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone.

Latvijai vajadzētu ne tikai pieslēgties ES pozīcijai, bet sevi pozicionēt atsevišķi, norādīja komisijas deputāts Artis Pabriks. Viņš izteicās, ka septembrī gaidāms augsta līmeņa Indijas un Ziemeļvalstu ekonomikas forums, kurā iespējams piedalīties varētu arī Baltijas valstis. Deputāts aicināja Ārlietu ministriju tam pievērst uzmanību.

Komisijas deputāti atzina, ka Lietuva sadarbības projektos ar Indiju ir vairākus soļus priekšā Latvijai. Vienlaikus deputāti atgādināja, ka aktīva vēstniecības darbība var dot jūtamu efektu, kā tas ir Latvijas attiecībās ar Japānu.

„Šobrīd savstarpējo kontaktu veidošanu kavē sarežģīta vīzu saņemšana Indijas uzņēmējiem,” situāciju raksturoja komisijas deputāts Boriss Cilevičs (SC).

Šodienas komisijas sēdē deputāti arī aicināja Ārlietu ministriju rūpīgi sekot līdzi ES Ārlietu dienesta izveidei un personāla konkursiem. „Latvijas nacionālajās interesēs ir, lai jaunajā dienestā būtu pārstāvēti arī mūsu valsts diplomāti,” uzsvēra K.Pētersone.

22.jūlija komisijas sēdē tika apstiprinātas Latvijas nacionālās pozīcijas ES Vispārējo lietu padomei un Ārējo attiecību padomei, kas 26.jūlijā notiks Briselē. ES padomēs plānots diskutēt arī par jautājumiem, kas saistīti ar ES paplašināšanos, aktuālo situāciju Irānā, Rietumbalkānos un Gruzijā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde