Polderu sūkņu stacijas pilnībā finansēs valsts

(03.06.2010.)

Saeima ceturtdien, 3.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Meliorācijas likumā, nosakot, ka valsts meliorācijas sistēmu un polderu sūkņu staciju ekspluatāciju un uzturēšanu finansēs valsts.

„Pagājušā gada nogalē kopā ar pārējiem budžetu pavadošajiem dokumentiem Saeima saņēma valdības piedāvājumu, ka zemju īpašniekiem pašiem jāsedz visus meliorācijas sistēmu uzturēšanas un rekonstrukcijas izmaksas,” informē Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Jau tolaik komisijai bija bažas par šādas ieceres dzīvotspēju, tāpēc tika noteikts pārejas periods.”

„Veiktais polderu audits pierāda, ka iepriekš valdības piedāvātais modelis nav pareizs, un valstij jāturpina rūpēties par meliorācijas sistēmām,” pauž komisijas priekšsēdētājs. „Pat nelielas problēmas meliorācijas sistēmu darbībā valstij radītu milzu izmaksas, izraisītu būtiskus dzelzceļa un autoceļu infrastruktūras bojājumus, un galu galā kopējais kaitējums tautsaimniecībai būtu daudzkārt lielāks par nepieciešamo finansējumu polderu uzturēšanai.”

Likuma grozījumus iniciēja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, rūpīgi iepazīstoties ar Zemkopības ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības veiktā meliorācijas sistēmu audita rezultātiem.

Līdzšinējā likuma redakcija noteica, ka no jūlija pusi izmaksu, kas saistītas ar platību nosusināšanu un ūdens sūknēšanu, segs zemes īpašnieki vai tiesiskie valdītāji. Savukārt, sākot ar 2011.gadu, zemes īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem būtu jāsedz visas sūkņu staciju uzturēšanas izmaksas.

Likums „Grozījumi Meliorācijas likumā” stāsies spēkā 2010.gada 1.jūlijā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā