Tautsaimniecības komisija uzņemas iniciatīvu zemes kompensēšanas lietā

(03.02.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 3.februārī, nolēma izstrādāt speciālu likumu, lai kompensētu zemi, kas zaudēta Latvijas-Krievijas robežlīguma noslēgšanas rezultātā. Komisijas deputāti pauda pārliecību, ka valstij jākompensē zaudētais īpašums un tas jāizdara maksimāli ātri.

„Starpvalstu līguma rezultātā privātīpašnieks zaudējis daļu no savas zemes. Tas ir unikāls gadījums, ko ministrijas gadiem ilgi nav spējušas atrisināt, tādēļ iniciatīvu savās rokās ņem deputāti,” norāda komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

1997.gadā Latvijas un Krievijas eksperti vienojās par starpvalstu robežlīniju, kuras rezultātā 8,2 hektāri meža zemes no Alūksnes rajona palika Krievijas teritorijā. Ārlietu ministrijas pārstāve skaidroja, ka vēsturisko zemes īpašumu nav iespējams atgūt, taču īpašniece pelnījusi līdzvērtīgu zemes īpašumu vai kompensāciju naudā. Pēc būtības tas ir gadījums, kad valsts īpašumu atsavina savām vajadzībām.

Komisijas deputāte Anna Seile (PS) skaidroja, ka šāda situācija izveidojusies vēl arī citiem īpašumiem, taču kopumā ir tikai daži šādi gadījumi.

Komisija nolēma likumprojekta sagatavošanai izveidot darba grupu, kurā darbosies Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Zemkopības ministrijas pārstāvji.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde