Saeima 2.lasījumā atbalsta mājās ražota alkohola tirgošanu

(28.01.2010.)

Saeima ceturtdien, 28.janvārī, otrajā lasījumā izskatot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavotās izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā, atviegloja tirdzniecības nosacījumus mājas apstākļos ražotiem alkoholiskiem dzērieniem.

„Esam izšķīrušies par šo soli, lai Latvijā atbalstītu vietējas un dabiskas izcelsmes alkohola ražošanu,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Daudzās citās Eiropas valstīs vietējo saimnieku gatavotu dzērienu degustēšana un tirdzniecība ir nozīmīgs atspaids tūrisma biznesam. Protams, uzraugošajām iestādēm būs rūpīgi jāseko līdzi, lai likuma normas tiktu īstenotas atbilstoši likumdevēja iecerei.” Komisijas priekšsēdētājs piebilst, ka mājās ražotos stipros dzērienus varēs realizēt vienīgi vietā, kur tie izgatavoti.

Saeimas atbalstītais priekšlikums paredz, ka saņemt licenci akcīzes preču turēšanai ar atvieglotiem nosacījumiem varēs komersants, kas alkoholiskos dzērienus ražos no savvaļā augošiem augiem vai produktiem, kas iegūti no savā īpašumā vai valdījumā esošiem dārziem un dravām. Uzņēmējam būs jānomaksā akcīzes nodeva, un dzērienu ražošanas procesā būs aizliegts izmantot spirtu vai jau saražotu alkoholu.

Vienā kalendārajā gadā varēs saražot ne vairāk kā 15000 litru vīna vai citu raudzētu dzērienu. Absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos dzērienos nedrīkstēs pārsniegt 100 litrus.

Lai pretendētu uz atvieglotajiem nosacījumiem, komersantam būs jāsaņem vietējās pašvaldības atļauja. 

Apstiprinātā likuma redakcija paredz, ka ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci un reģistrēties kā akcīzes nodokļa maksātājs varēs no 2010.gada 1.aprīļa.

Saeimas vairākums 2.lasījumā atbalstīja arī priekšlikumu aizliegt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību 1.septembrī.

Saeima pēc plašam debatēm neatbalstīja priekšlikumu noteikt, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta no plkst.23.00 līdz 8.00. Tāpat kā patlaban alkoholiskos dzērienus varēs iegādāties līdz plkst.22.00.

Grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā Saeima vēl skatīs trešajā galīgajā lasījumā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt