Saeimas komisija: sabiedriskā labuma organizācijas pārraudzīs Valsts ieņēmumu dienests

(16.12.2009.)

Sabiedriskā labuma organizācijas turpmāk pārraudzīs un par to statusu lems Valsts ieņēmumu dienests (VID), paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā trešdien, 16.decembrī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā.

Grozījumi paredz, ka sabiedriskā labuma organizāciju reģistru turpmāk uzturēs VID. Lai ikviens varētu zināt, kurām organizācijām ir piešķirts vai atņemts sabiedriskā labuma statuss, informācija par šīm organizācijām būs jāpublicē VID mājas lapā internetā.

Patlaban par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu vai atņemšanu biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām lemj Finanšu ministrija.

Izmaiņas likumā nepieciešamas, jo sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršana ir saistīta ar nodokļu piemērošanu, kas ir Valsts ieņēmumu dienesta, nevis Finanšu ministrijas kompetencē, norāda grozījumu autori.

Grozījumi arī precizē, ka organizācijai, kas vēlas iegūt sabiedriskā labuma statusu, jādarbojas sabiedrības labā un tai nedrīkst būt nodokļu parādu. Noteiktas arī prasības sabiedriskā labuma organizācijas statusa iegūšanai. Patlaban to trūkums apgrūtina sabiedriskā labuma statusa piešķiršanu, norāda grozījumu izstrādātāji.

Tāpat izmaiņas Sabiedriskā labuma organizāciju likumā precizē kārtību, kādā tiek sadalīta likvidējamās organizācijas manta.

Paredzēts, ka Saeima par grozījumiem Sabiedriskā labuma organizāciju likumā lems ceturtdien, 17.decembrī, un tie stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde