Saeimas priekšsēdētāja: Baltijas ceļam ir milzīgs spēks arī mūsdienās

(06.09.2024.)
Galerija

Baltijas ceļš ir mūsu vienotības simbols: pirms 35 gadiem mēs atstājām neizdzēšamas pēdas pasaules mantojumā, to sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa piektdien, 6.septembrī, atklājot Baltijas ceļa 35.gadadienai veltīto konferenci “Pievienojies Baltijas ceļam!”. Konferencē Baltijas ceļa rīkotāji, atmodas laika līderi un starptautiskie eksperti diskutēja par Baltijas ceļa mantojumu un tā nozīmi mūsdienās.

D.Mieriņa uzsvēra, ka Baltijas ceļš kļuva par nevardarbīgās pretošanās simbolu, sniedzot iedvesmu ne tikai toreizējai sabiedrībai, bet arī nākamajām paaudzēm, parādot, ka pārmaiņas var panākt arī mierīgā veidā: “Sadodoties rokās, mēs sūtījām skaidru un nepārprotamu ziņu starptautiskajai sabiedrībai, ka smokam komunisma žņaugos.  Mēs apliecinājām Baltijas valstu iedzīvotāju stingru nostāju par neatkarību un brīvību. Mūsu Baltijas ceļš arī veicināja vairāku Eiropas valstu komunistisko režīmu sabrukumu,” sacīja D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Baltijas ceļš ir svarīgs piemērs ne tikai vēstures kontekstā, bet arī mūsdienu demokrātijā, apliecinot spēju apvienot un kopīgi rīkoties, lai paustu savu nostāju un ietekmētu politisko situāciju: “Arī šodien, sadodoties rokās, mēs varam izdarīt vairāk. Patiesībā šodien mēs ik dienu sadodamies rokās, lai darītu labas lietas, palīdzētu viens otram un atbalstītu Ukrainu.”

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka mūsdienās ir grūti iedomāties, kā bez šodienas tehnoloģijām toreiz varēja sapulcēt kopā divus miljonus cilvēku: “Tomēr tolaik cilvēki spēja organizēties un veidot vienotu kustību, kas simbolizēja Baltijas vienotību un apņēmību cīņai par mūsu valstu neatkarības atjaunošanu.”

D.Mieriņa arī atzīmēja, ka Baltijas ceļš nesākās vienā dienā: “Mēs saucām pēc brīvības! Mūs sadzirdēja. Protams, mums jāpateicas latviešiem, kuri, devušies bēgļu gaitās, turpināja uzturēt dzīvu ideju par brīvu un neatkarīgu Latviju. Un tikpat daudz pateicības ikvienam latvietim, kurš bija drosmīgs stāvēt Baltijas ceļā un veidot Latviju tādu, kādā vēlamies dzīvot.”

4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka sacīja, ka Baltijas ceļa ideja turpinās – šobrīd ir svarīgi mums visiem atkal simboliski sadoties rokās, lai nosargātu trauslo brīvību, neatkarību un demokrātiju visā civilizētajā pasaulē.

Ņemot vērā drošības situāciju pasaulē un Krievijas vesto karu Ukrainā, šodien Baltijas ceļš guvis jaunu kontekstu un aktualitāti. Konferences mērķis ir atgādināt, ka mums joprojām jāstāv ne tikai Baltijas ceļā, bet arī visu demokrātisko valstu un tautu ceļā, norāda konferences rīkotāji.

Konferences dalībnieki šodien diskutēja par Baltijas ceļu toreiz un tagad, kā arī par šī vēsturiskā notikuma mantojumu.  Konferenci “Pievienojies Baltijas ceļam!” rīkoja Saeima kopā ar 4.maija Deklarācijas klubu un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļu. Pasākumu atbalstīja Valsts prezidenta kanceleja, Ārlietu ministrija, Vidzemes Augstskola un Konrāda Adenauera fonds.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320105926/with/53975212000
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas   

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 9.septembrī
13:50  Saeimas Prezidija sēde