Daiga Mieriņa un Ķīnas vēstnieks pārrunā ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas

(05.12.2023.)
VideoGalerija

“Augstu vērtējam līdzšinējo Latvijas un Ķīnas sadarbību ekonomikā, un priecāsimies par plašākām Latvijas eksporta iespējām uz Ķīnu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 5.decembrī, parlamentā tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Tanu Sungeņu (Tang Songgen). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka, lai gan šobrīd imports no Ķīnas būtiski pārsniedz eksportu, Latvijai ir potenciāls palielināt savu preču eksporta apjomus. “Mūsu uzņēmēji meklē jaunus preču noieta tirgus, un mēs ceram uz konstruktīvu sadarbību, lai mazinātu tirdzniecību bremzējošus šķēršļus,” vēstniekam sacīja D.Mieriņa. Ķīnas vēstnieks no savas puses uzsvēra interesi veicināt ekonomiskās sadarbības paplašināšanos starp Latviju un Ķīnu.  

Sarunas laikā D.Mieriņa akcentēja starptautiskās sabiedrības atbalsta nozīmīgumu Ukrainas cīņā pret Krievijas agresiju un par demokrātiskām vērtībām, aicinot arī Ķīnu aktīvi atbalstīt kopīgos centienus pret Krievijas rīcību, kas grauj starptautisko tiesību sistēmu. Tāpat D.Mieriņa izteica bažas par Krievijas centieniem apiet tai noteiktās sankcijas un aicināja darīt visu iespējamo, lai ierobežotu Krievijas iespējas finansēt karu.

Vēstnieks uzsvēra, ka Ķīna ir konsekventi aicinājusi izbeigt karu Ukrainā un iestājas par visu valstu suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā arī ANO statūtu ievērošanu.

Ķīnas vēstnieks augstu vērtēja līdzšinējo Latvijas un Ķīnas sadarbību gan divpusējās attiecībās, gan Eiropas Savienības ietvaros. Tāpat vēstnieks atzinīgi novērtēja Saeimā izveidoto deputātu grupu sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu.

Puses bija vienisprātis par iespējām veicināt Latvijas un Ķīnas parlamentāro sadarbību. Sarunas laikā tika izceltas arī kultūras sadarbības iespējas, kas kalpo gan savstarpējās izpratnes veicināšanai starp Eiropu un Ķīnu, gan ir ieguldījums tirdzniecības sakaru stiprināšanai.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720313188244
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī