Daiga Mieriņa parlamentā tiekas ar Īrijas un Zviedrijas vēstniecēm

(28.11.2023.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 28.novembrī, Saeimas namā uzņēma Īrijas un Zviedrijas vēstnieces, kuras parlamentā bija ieradušās iepazīšanās vizītēs.

Tiekoties ar Īrijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Īmeru Frīlu (Eimear Friel), Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Latvijas ieinteresētību vēl ciešāk stiprināt mūsu valstu sadarbības saites, gan parlamentu līmenī gan starp abu valstu uzņēmējiem. D.Mieriņa akcentēja Latvijas diasporu Īrijā – aptuveni 30 tūkstošus cilvēku –, kuri veido stipru pamatu mūsu divpusējām attiecībām.

Spriežot par aktuālajiem drošības jautājumiem, Saeimas priekšsēdētāja cita starpā atsaucās uz hibrīduzbrukumiem, kurus piedzīvojam uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. D.Mieriņa akcentēja ārējās un iekšējās drošības stiprināšanas prioritizēšanu, atzīmējot Latvijas ieceri kāpināt valsts aizsardzības finansējumu līdz trīs procentiem no iekšzemes kopprodukta.

Pārrunājot Krievijas agresiju pret Ukrainu, puses bija vienisprātis par nepieciešamību stiprināt sankcijas pret Krieviju, tostarp mazinot to apiešanas iespējas. “Ukrainas atbalstam nepieciešams nodrošināt sankciju pret Krieviju maksimālu efektivitāti,” sacīja D.Mieriņa. Saeimas priekšsēdētāja un Īrijas vēstniece pauda vienprātību arī par nepieciešamību saukt vainīgos pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, tostarp veidojot starptautisku tribunālu agresijas noziegumu iztiesāšanai. Ī.Frīla uzsvēra, ka šāda institūcija veidojama uz juridiski spēcīga pamata.

Sarunas laikā tika skarts jautājums par Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu, par kuras ratifikāciju Latvijas parlaments iecerējis lemt ceturtdien. Vēstniece atzīmēja Īrijas pozitīvo pieredzi vardarbības ģimenē un vardarbības pret sievieti mazināšanā pēc konvencijas ratificēšanas. Vēstniece uzsvēra atbildīgo dienestu darba un savstarpējās sadarbības stiprināšanu, kas cita starpā veicinājis drošības sajūtu sievietēm vairāk runāt par piedzīvoto vardarbību. Izpratnes veicināšanu sabiedrībā, kas veicina faktisko vardarbības gadījumu mazināšanos, sarunā ar Saeimas priekšsēdētāju uzsvēra arī Zviedrijas Karalistes ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā Kārina Hēglunda (Karin Höglund).

D.Mieriņa un Zviedrijas vēstniece sarunā novērtēja izcilās un ciešās attiecības starp Latviju un Zviedriju, kas aptver visas sadarbības nozares. Vēstniece īpaši izcēla intensīvo ekonomisko sadarbību, atzīmējot Zviedrijas augsto investīciju līmeni Latvijā.  

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētāja aicināja vēstnieci vērtēt sadarbības stiprināšanas iespējas izglītības jomā. D.Mieriņa informēja par krievu valodas kā otrās svešvalodas Latvijas vispārizglītojošās skolās aizvietošanu ar ES valstu valodām un Latvijas interesi šajā kontekstā veicināt sadarbību valodas apmācībā ar Latvijas kaimiņvalstīm, tostarp Zviedriju. Akcentējot interesi par sadarbību valodu apmācības jomā, vēstniece izcēla potenciālu caur valodu apguvi veidot vēl ciešākas ekonomiskās saites. Pārrunājot ekonomisko sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja izcēla savienojamības nozīmi un Latvijas interesi papildināt intensīvo aviosatiksmi ar prāmja satiksmes atjaunošanu starp Rīgu un Stokholmu.  

Saeimas priekšsēdētāja ar vēstnieci pārrunāja drošības situāciju reģionā, sadarbību un vienotību iepretim Krievijas agresijai un Ukrainas atbalstam. Atsaucoties uz hibrīduzbrukumiem ES ārējām robežām, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību demonstrēt reģiona vienotību un noturību, kā arī nepieciešamību kopīgi vērtēt iespējas stiprināt Baltijas jūras reģiona drošību, tostarp kritiskās infrastruktūras aizsardzību.

Tikšanas laikā Saeimas priekšsēdētāja izteica cerību par Zviedrijas drīzu pievienošanos NATO, vēstniecei apliecinot Zviedrijas gatavību ar pirmo dalības dienu iesaistīties kopējās Eiropas drošības stiprināšanā.

Foto no tikšanās ar Īrijas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312998978
Foto no tikšanās ar Zviedrijas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720312992086
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī