E.Smiltēns Stokholmā: Ukrainas vieta ir vienotā un brīvā Eiropā

(24.08.2023.)

“Līdzās citu Eiropas valstu karogiem lepni plīvo neatkarīgas, plaukstošas Ukrainas karogs, kas nu jau kļuvis par globālu brīvības un drosmes simbolu. Jūsu vieta ir vienotā un brīvā Eiropā,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, ceturtdien, 24.augustā, – Ukrainas Neatkarības dienā – uzrunājot klātesošos Baltijas sadarbības grupas un Ziemeļvalstu Ukrainas foruma rīkotajā piemiņas ceremonijā Normalmes laukumā Stokholmā.

Ukrainas Neatkarības dienā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu spīkeri simboliski pulcējās vietā, kur kādreiz notika solidaritātes manifestācijas ar Baltijas tautām, kuras tolaik cīnījās par savas brīvības atgūšanu. Normalmes laukumā deviņdesmito gadu sākumā ik pirmdienu pulcējās Zviedrijas pilsoniskā sabiedrība, paužot atbalstu Baltijas valstu neatkarības centieniem. Patlaban pirmdienās šeit notiek mītiņi Ukrainas atbalstam.

“Toreiz, kad cilvēki Baltijas valstīs burtiski stāvēja roku rokā, neapbruņoti pret padomju režīmu, no savas vēstures zinot tā vardarbības un nežēlības spēku, šķita, ka padomju impērija sabruks. Padomju impērija brūk tikai tagad – kaujas laukos Ukrainā. Krievijas nežēlīgā seja ir skaidri redzama visiem – tā nogalina, izvaro un iznīcina,” sacīja E.Smiltēns, uzsverot, ka nedrīkstam aizmirst upurus un mums ir jānodrošina pilnīga Krievijas atbildība par agresijas noziegumiem un zvērībām.

“Mēs godinām ukraiņus, jo viņi demonstrē noturību, spēku un drosmi, maksājot visaugstāko cenu par savu brīvību, kā arī par mūsu kopīgo Eiropas drošību un vērtībām. Mūsu politiskais, militārais, finansiālais un humanitārais atbalsts turpināsies. Jo Ukrainas drošība ir mūsu drošība. Jo Ukrainas brīvība ir mūsu brīvība. Jo Ukrainas uzvara ir mūsu uzvara,” uzsvēra E.Smiltēns.

Mēs priecājamies par katru Ukrainas panākumu un sērojam par katru tās kritušo, it kā tie būtu mūsu cilvēki. “Šī ir īsta brālība. Mēs ne tikai redzam, bet arī jūtam. Mēs ne tikai zinām, bet arī saprotam. Jo mēs kā tauta to esam piedzīvojuši paši savā pagātnē,” pauda E.Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs no 23. līdz 25.augustam uzturas vizītē Zviedrijas Karalistē, kur piedalās Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720310713939/with/53138692590/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, atbrīvošana” atvēršanas pasākums Saeimā