Ināra Mūrniece: ANO aktīvi jāiesaistās Ukrainas atjaunošanā

(21.07.2022.)
Galerija

Starptautiskajai sabiedrībai ir aktīvi jāiesaistās Ukrainas atjaunošanas procesā, un nozīmīgu lomu tajā  var uzņemties arī Apvienoto Nāciju Organizācija, pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 21.jūlijā, Saeimā tiekoties ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) 76.sesijas Ģenerālās asamblejas prezidentu, Maldīvijas Republikas ārlietu ministru Abdullu Šahidu (Abdulla Shahid).

Latvija no savas puses ir gatava iesaistīties Ukrainas atjaunošanas centienos saskaņā ar Lugāno konferencē noteiktajiem principiem. Nepieciešamā atbalsta sniegšana Ukrainai ir ne tikai Latvijas valsts, bet arīdzan pilsoniskās sabiedrības un privātā sektora apņemšanās, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

ANO pārstāvis augstu novērtēja mūsu valsts atbalstu Ukrainai, īpaši uzsverot Latvijas sabiedrības sniegto palīdzības roku kara bēgļiem.

Kopš 24.februāra mēs piedzīvojam klaju starptautisko likumu, tostarp ANO hartas, pārkāpumus, ko veic ANO Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts, tāpēc īpaši svarīgi turpināt aizstāvēt noteikumos balstītu starptautisko kārtību, kas īpaši būtiska mazām valstīm, uzsvēra I.Mūrniece. Viņa atzinīgi novērtēja ANO Ģenerālās asamblejas darbu, īpaši pieņemot rezolūciju, kas nosoda Krievijas agresiju Ukrainā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Krievijas izvērstais karš Ukrainā nākotnē var radīt tālāku agresiju un vēl lielāku negatīvu ietekmi uz globālo drošību un ekonomiku.

A.Sahids atzina, ka Krievijas uzsāktais karš ietekmē ne tikai situāciju Eiropā, bet plaši atbalsojas visā pasaulē, tostarp tieši ietekmējot arī Maldīvu ekonomiku.

I.Mūrniece uzsvēra – nedrīkstam pieļaut nekādus kompromisus, kas skar Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību. Ukrainai jāsniedz viss iespējamais atbalsts. Ukrainas kļūšana par Eiropas Savienības kandidātvalsti ir būtisks solis, lai tās iedzīvotāji redz skaidru eiropeisku perspektīvu. Tas palīdzēs ieviest nepieciešamās reformas un atjaunot valsti, kad karš būs galā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Latvija turpinās aktīvi vērsties pret Krievijas pārkāpumiem starptautiskajās organizācijās, jo kopīgi centieni ir būtiski, lai izbeigtu Krievijas agresiju, uzsvēra I.Mūrniece. Tāpat Latvija atbalsta visus mehānismus, lai Krievija tiktu saukta pie atbildības par paveiktajiem kara noziegumiem Ukrainā.

Pārrunājot drošības situāciju reģionā, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka nesen notikušajā NATO samitā Madridē Krievija atzīta par alianses nozīmīgāko un tiešāko draudu, un Baltijas valstis ir šī apdraudējuma frontes līnijā, tādēļ būtiski palielināt NATO spēku klātbūtni reģionā, lai mazinātu drošības riskus.

Latvija ir aktīva ANO dalībvalsts, mēs atbalstām daudzpusību, ilgtspējīgu attīstību, dzimumu vienlīdzību un jaunatnes iesaisti. Latvija aktīvi iesaistās cīņā ar dezinformāciju un atbalsta Apvienoto Nāciju reformas, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.  

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720300715429
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Sestdien, 20.aprīlī