Ināra Mūrniece: jaunākajām paaudzēm jānodod mūsu tautas lepnums par latviešu valodu

(29.10.2021.)
Galerija

“Mēs kā tauta esam lepni, ka mums ir sava valoda, ka tā ir unikāla, dzīva un attīstās līdzi laikam. Šis lepnums ir jānodod tālāk arī jaunākajām paaudzēm. Visvieglāk šo pārmantošanu var nodrošināt vecāki ģimenē un skolotāji skolā,” piektdien, 29.oktobrī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot latviešu valodas skolotāju un nozares ekspertu konferenci “Skolēns valodā un valoda skolēnā”, kas norisinājās attālināti.

Skola ne tikai dod akadēmiski pareizas valodas zināšanas, bet arī ar valodas palīdzību paver iespējas apgūt zināšanas daudz plašākā tematiskajā lokā, sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka “valoda skolēnam palīdz attīstīt sevi kā personību, māca domāt, spriest, analizēt, liek augt un pilnveidoties”.

Izglītības sistēma ir neatņemama valsts valodas politikas sastāvdaļa. Saeima 2018.gadā vienojās par nopietnu nākamo soli pārejā uz izglītību valsts valodā, un šī gada 1.septembrī noslēdzās pārejas posms, pēc kura izglītība visās Latvijas vidusskolās tiek un tiks apgūta valsts valodā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece atsaucās uz pēdējos gados veikto pētījumu par valsts valodas apguvi uzrādītajām pozitīvajām tendencēm, proti, 83 procenti mazākumtautību jauniešu visbiežāk ir norādījuši, ka latviešu valodu apguvuši tieši skolā.

I.Mūrniece mudināja Izglītības ministriju veltīt lielu uzmanību un resursus tam, kā pilnveidot skolotāju prasmi mācīt tieši latviešu valodu. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka pētījumu dati liecina - daudzi mācību procesa un izglītības elementi ir jāmaina, lai skolēni gūtu valodas mācīšanās motivāciju un labākas sekmes valodas apguvē.

Konferences moderators, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, uzrunājot konferences dalībniekus, sacīja, ka Latvijas valsts valoda kopā ar kultūru kā nacionālās identitātes jautājums ir komisijas un visas Saeimas dienaskārtībā. A.Ašeradens pauda cerību, ka konference skolotājiem – tiem cilvēkiem, kas ikdienā strādā ar valodu un māca to jaunajai paaudzei –, turpmāk norisināsies katru gadu.

Konferenci “Skolēns valodā un valoda skolēnā” organizē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija sadarbībā ar Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī