Stingrāk kontrolēs kravas automašīnu degvielas apjomu uz robežas

(31.10.2016.)

Saeima pirmdien, 31.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Muitas likumā, kas paredz stingrāk kontrolēt degvielas apjomu komerciāla rakstura transportlīdzekļos uz autoceļiem robežšķērsošanas vietās.

Grozījumi rosināti, lai ierobežotu iespēju valsts teritorijā noliet, uzglabāt un tirgot degvielu, par kuru Latvijā nav samaksāti nodokļi.

Paredzēts, ka kārtību, kādā muitas amatpersonas vai Valsts robežsardzes amatpersonas kontrolē degvielas apjomu komerciālo transportlīdzekļu degvielas tvertnēs, kas šķērso robežu, noteiks Ministru kabinets.

Lai ierobežotu nelegālas degvielas ievešanu, no trešajām valstīm iebraucošo komerciālo transportlīdzekļu vadītājiem plānots noteikt par pienākumu akcīzes preču pārvietošanas paziņojumā uz robežas juridiskās personas vārdā norādīt degvielas apjomu, kas nepieciešams transportlīdzekļa darbības nodrošināšanai, kā arī norādīt odometra stāvokli robežas šķērsošanas brīdī. Patlaban degvielas daudzumu automašīnas tvertnē vadītājs var norādīt, ievērojot labprātības principu.

Šobrīd Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu vadītājiem, ir atļauts iegādāties degvielu arī ārpus Latvijas, uzpildot degvielu gan Krievijas Federācijā, gan Baltkrievijā, ko pierobežas iedzīvotāji un pārrobežu pārvadājumu komersanti izmanto izdevīgās cenu starpības dēļ, norādīts likumprojekta anotācijā. Fiziskajām personām akcīzes nodokli nepiemēro, ja degvielas ievešana no trešajām valstīm nenotiek regulāri – ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās.

Savukārt lielu daudzumu naftas produktu, nemaksājot akcīzes nodokli, tajā pašā laikā legāli Latvijā ieved kravas transportlīdzekļu degvielas tvertnēs. Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas konstatējušas, ka lielākā daļa komerciālā transporta Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas iebrauc ar pilnām degvielas tvertnēm, kas uzpildītas pirms robežas tuvākajās degvielas uzpildes stacijās.

Ieviešot pienākumu deklarēt ne tikai odometra rādījumus, bet arī degvielas daudzumu automašīnas degvielas tvertnē, būs iespēja veikt nodokļu kontroles pasākumus iekšzemē un muitas kontroli, transportlīdzeklim izbraucot uz Krieviju vai Baltkrieviju, norādīts likumprojekta anotācijā. Degvielas apjoma kontrole notiks, pamatojoties uz riska informācijas un izlases kārtībā veiktajām muitas kontrolēm, nekavējot tranzītu.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt