Pašvaldību tiesības aizliegt cilvēkiem atrasties uz ūdenstilpju ledus noteiks Zemes pārvaldības likumā

(05.05.2016.)

Saeima ceturtdien, 5.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Zemes pārvaldības likumā, kas paredz tiesības pašvaldībām noteikt aizliegumu cilvēkiem atrasties uz ūdenstilpju ledus tādās vietās, kur var tikt apdraudēta viņu dzīvība un veselība. 

Grozījumi paredz dot pašvaldībai tiesības noteikt aizliegumu atrasties uz tās administratīvajā teritorijā esošās iekšzemes publiskās ūdenstilpes ledus un tās administratīvajai teritorijai pieguļošās jūras piekrastes ūdenstilpes ledus tādās vietās, kur var tikt apdraudēta personas dzīvība un veselība. 

Paredzēts, ka, izvērtējot iespējamo personas un dzīvības apdraudējumu, ņem vērā cilvēku pulcēšanās intensitāti, laikapstākļus, meteoroloģiskās prognozes un iespējamību, ka neveidojas pietiekami izturīga ledus kārta. 

Patlaban jau dažas pašvaldības pēc savas iniciatīvas ar saistošajiem noteikumiem par sabiedrisko kārtību ir noteikušas aizliegumu atrasties uz ledus, piemēram, Rīgā un Jūrmalā, teikts likumprojekta anotācijā. 

Izmaiņas rosinājusi Iekšlietu ministrija, ņemot vērā katru ziemas sezonu aktuālo jautājumu par zemledus makšķernieku atrašanos uz ledus laikā, kad tas ir īpaši bīstami. Šie cilvēki apdraud ne tikai savu veselību un dzīvību, bet ar savu rīcību sabiedrībai demonstrē, ka uz ledus, iespējams, ir droši. Būtiski arī, ka šo pārgalvīgo cilvēku glābšanai valsts tērē ievērojamus finanšu līdzekļus, situāciju deputātiem iepriekš raksturoja IeM parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, uzsverot, ka primārais esot cilvēku informēšana par iespējamo bīstamību, nevis sodīšana. 

Plānots, ka par pašvaldības noteiktā aizlieguma neievērošanu personu varēs saukt pie administratīvās atbildības, un konceptuālu atbalstu šādām izmaiņām Administratīvo pārkāpumu kodeksā jau paudusi Saeimas Juridiskā komisija. Tāpat plānots paplašināt pašvaldību administratīvās komisijas kompetenci, nosakot tām tiesības izskatīt attiecīgās administratīvo pārkāpumu lietas. 

Zemes pārvaldības likuma grozījumi otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata par tā virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, kā arī Saeimas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt