Latvijas parlamentārieši ceturtdien tiksies ar Eiropas Komisijas komisāriem

(07.01.2015.)

Lai pārrunātu Latvijas prezidentūras prioritātes un veicinātu sociālo partneru, nevalstisko organizāciju un sabiedrības dialogu ar Eiropas Komisiju (EK), ceturtdien, 8.janvārī, tradicionālajā vizītē prezidējošajā valstī ieradīsies Eiropas Komisijas komisāru kolēģija. Komisāri tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci un Latvijas parlamentāriešiem. Saeimas namā viesiem paredzēta arī kopīga fotografēšanās. 

Vizītes sākumā komisāri, Saeimas komisiju priekšsēdētāji, deputāti, sociālie partneri, akadēmisko spēku un nevalstisko organizāciju pārstāvji kopumā piedalīsies sešās nozaru diskusijās. Četras no tām notiks Latvijas parlamentā, bet divas – Ārlietu ministrijā.

Uzsverot sabiedrības un nacionālo parlamentu lomu Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanā, pēc EK iniciatīvas šogad pirmo reizi vairākas diskusijas notiek tieši prezidējošās valsts parlamentā.

Diskusiju par EK šī gada darba programmu, kā arī tieslietu un iekšlietu jautājumiem Saeimas sēžu zālē vadīs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Diskusijā piedalīsies EK priekšsēdētāja pirmais vietnieks un komisārs labāka regulējuma, iestāžu attiecību, tiesiskuma un Pamattiesību hartas jautājumos Franss Timmermanss (Frans Timmermans), tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesību komisāre Vera Jourova (Vĕra Jourová), kā arī migrācijas, iekšlietas un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls (Dimitris Avramopoulos). Šai sarunai varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv

Par ārlietu jautājumiem diskusiju Saeimā vadīs Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš, un tajā piedalīsies EK priekšsēdētāja vietniece un Savienības Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni (Federica Mogherini), kā arī Eiropas kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns (Johannes Hahn), tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma (Cecilia Malmström), humānās palīdzības un krīžu pārvarēšanas komisārs Hrists Stiljanidis (Christos Stylianides) un starptautiskā sadarbības un attīstības komisārs Nevens Mimica (Neven Mimica).

Diskusijā par nodarbinātību un investīciju piesaisti piedalīsies EK priekšsēdētāja vietniece un komisāre budžeta un cilvēkresursu jautājumos Kristalīna Georgijeva (Kristalina Georgieva), kā arī komisāri Pjērs Moskovisī (Pierre Moscovici), kurš atbildīgs par ekonomiku un finansēm, nodokļiem un muitas lietām, Vītenis Andrjukaitis (Vytenis Andriukaitis), kura pārziņā ir veselība un pārtikas nekaitīgums. Tāpat par šiem jautājumiem diskutēs iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības komisāre Elžbeta Beņkovska (Elżbieta Bieńkowska), finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgu savienības komisārs Džonatans Hills (Jonathan Hill), lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans (Phil Hogan) un konkurences komisāre Margrēte Vestagere (Margrethe Vestager). Šo diskusiju vadīs Saeimas sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča un Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Savukārt par ekonomikas izaugsmes jautājumiem un Eiropas semestri parlamentā diskutēs komisijas priekšsēdētāja vietnieks un eiro un sociālā dialoga komisārs Valdis Dombrovskis un nodarbinātības, sociālo lietu, prasmes un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianna Teisena (Marianne Thyssen). Šo diskusiju vadīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.

Ārlietu ministrijā notiks diskusijas par Enerģētikas Savienību un digitālo vienoto tirgu. Diskusijā par Enerģētikas Savienību piedalīsies par Enerģētikas Savienību atbildīgais EK priekšsēdētāja vietnieks Marošs Ševčovičs (Maroš Šefčovič), transporta komisāre Violeta Bulca (Violeta Bulc), par klimata un enerģētikas politiku atbildīgais komisārs Migels Ariass Kanjete (Miguel Arias Cañete) un vides, jūrlietu un zivsaimniecības komisārs Karmenu Vella (Karmenu Vella). Diskusiju vadīs enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš.

Diskusijā par digitālo vienoto tirgu piedalīsies EK priekšsēdētāja vietnieks Andruss Ansips (Andrus Ansip), kas atbild par Digitālā vienotā tirgus jautājumiem un izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta komisārs Tibors Navračičs (Tibor Navracsics). Diskusiju vadīs Saeimas deputāts Edvards Smiltēns un Vides un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Žaneta Mikosa.

Mediju ievērībai:

8.55 ........                Komisāru ierašanās un sasveicināšanās ar Saeimas priekšsēdētāju. Kopīgais foto.Saeimas Balsošanas zāle, Jēkaba iela 11. TV un foto iespēja. Mediju pārstāvju ierašanās līdz pulksten 8.40.
09.00 -10.00 ....... Diskusija par EK šī gada darba programmu, kā arī tieslietu un iekšlietu jautājumiem. Saeimas Sēžu zāle, Jēkaba iela 11. 
09.00 -10.00 ....... Diskusija par ārlietu jautājumiem. Saeimas Viesu zāle, Jēkaba iela 11.
09.00 -10.00 ....... Diskusija par nodarbinātību un investīciju piesaisti. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēžu zāle Jēkaba iela 10/12, 409.telpa.
09.00 -10.00 ....... Diskusija par ekonomikas izaugsmes jautājumiem un Eiropas semestri. Saeimas Sarkanā zāle, Jēkaba iela 11.
09.00 -10.00 ....... Diskusija par Enerģētikas savienību. Ārlietu ministrijas Meierovica zāle, Kr.Valdemāra iela 3. Kontaktpersona plašsaziņas līdzekļiem – Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte, tālr.: 67016272.
09.00 -10.00 ....... Diskusija par Digitālo vienoto tirgu. Ārlietu ministrijas Mācību centra zāle, Kr.Valdemāra iela 3. Kontaktpersona plašsaziņas līdzekļiem – Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte, tālr.: 67016272.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā