Mūrniece gandarīta, ka policija atzīst neizdarību un sola ierobežot īrnieku nelikumīgu izlikšanu

(03.10.2014.)

„Diskusija par gadījumiem, kad denacionalizēto namu īpašnieki izliek īrniekus, beidzot iegūlusi konstruktīvākā gultnē un ir noskaidroti iespējamie problēmas risinājumi. Valsts policijas pienākums ir nodrošināt tiesības uz mājokļa neaizskaramību, tādēļ neizpratni raisa, kādēļ Valsts policija četrus mēnešus kavējās, lai atzītu sava darba nepilnības un izstrādātu vadlīnijas policistu rīcībai gadījumos, kad namīpašnieki nelikumīgi izliek cilvēkus no īres dzīvokļiem. Vai tam tiks pielikts punkts, atkarīgs arī no iekšlietu ministra politiskās gribas un personīgās iesaistīšanās.” To pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes ceturtdien, 2.oktobrī, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

„Šokējoši ir sēdē dzirdētie gadījumi, kad Valsts policijas un pašvaldības policijas darbinieki nostājas namīpašnieku pusē, savā klātbūtnē pieļaujot fizisku izrēķināšanos ar iedzīvotājiem. Vēl nesen policijas amatpersonas apgalvoja, ka policijai it kā neesot tiesību iejaukties civiltiesiskos strīdos un viss jau esot kārtībā. Nu gan ministrs, gan Valsts policija beidzot atzina nepilnības iekšlietu dienestā un apgalvoja, ka visi darbinieki neesot vienlīdz kompetenti, tāpēc tikšot rīkotas papildu apmācības. Tomēr joprojām uzskatu, ka gan Valsts policijai, gan pašvaldības policijai jādomā par savu rindu pašattīrīšanos,” uzsvēra I.Mūrniece.

„Uzklausījām arī iekšlietu ministra priekšlikumus, kā risināt līdzīgas situācijas, un ceram tos saņemt rakstveidā komisijā. Līdz ar šiem priekšlikumiem komisijā gaidām izvērtēšanai arī Valsts policijas izstrādātās vadlīnijas, tomēr nav skaidrs, kādēļ to izstrādāšana un policistu informēšana tik ilgi vilcināta,” akcentēja komisijas priekšsēdētāja.

„Komisijas uzmanības lokā nonākusi informācija, ka namīpašnieks, kas īsteno teroru pret iedzīvotājiem vairākos namos un pret kuru ierosināti kriminālprocesi, iesniedzis lūgumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai Latvijā. Šo informāciju kopā ar īrnieku aicinājumu minētajai personai termiņuzturēšanās atļauju nepiešķirt komisija ir pārsūtījusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei,” akcentēja komisijas priekšsēdētāja.

Diskutējot par risinājumiem, kā panākt, lai namīpašnieks neatslēgtu īrniekiem siltumu un elektrību, mēģinot piespiest atstāt dzīvokļus, Tiesībsarga biroja pārstāvji komisijas sēdē pauda, ka būtu likumā atjaunojams pienākums norīkot mājas pārvaldnieku, ja namīpašnieks nespēj īrniekiem nodrošināt pamatpakalpojumus.

Komisijas deputāti ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, kā arī Valsts policijas, Ģenerālprokuratūras, ministriju, Rīgas domes, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes, Tiesībsarga biroja un īrnieku pārstāvjiem diskutēja par priekšlikumiem cīņai pret īrnieku nelikumīgu izlikšanu no mājokļiem.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā