Eiropas lietu komisija aicina tieslietu ministri skaidrot pretēji Latvijas pozīcijai pausto viedokli

(10.04.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ceturtdien, 10.aprīlī, komisijas vārdā nosūtījusi vēstuli tieslietu ministrei Baibai Brokai, aicinot skaidrot medijos pausto viedokli par Eiropas prokurora biroja neveidošanu, kas ir pretrunā ar komisijas apstiprināto Latvijas nacionālo pozīciju.

„Šajā nedēļā medijos publicēta ziņa, kurā atspoguļots tieslietu ministres paustais viedoklis, ka smagu finanšu noziegumu izmeklēšanu varētu uzticēt „Eurojust”, nevis veidot Eiropas prokurora biroju. Ministres viedoklis ir klajā pretrunā ar Eiropas lietu komisijas aizvadītā gada oktobrī apstiprināto Tieslietu ministrijas sagatavoto Latvijas nacionālo pozīciju, kurā pausts mūsu valsts atbalsts Eiropas prokurora biroja izveidei,” norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tieslietu ministrija iepriekš informējusi gan Ministru kabinetu, gan Eiropas lietu komisiju, ka Eiropas prokurora birojs varētu būt efektīvs instruments un palīdzēs risināt noziedzīgos nodarījumus par krāpšanu saistībā ar Eiropas Savienības finanšu interesēm, kur būtiski, lai tiktu nodrošināts efektīvs mehānisms ātra un konstruktīva lēmumu pieņemšanai, informē Z.Kalniņa-Lukaševica.

„Ir nepieņemami, ka augsta izpildvaras amatpersona nāk klajā ar paziņojumiem, kas ir pretrunā parlamentā apstiprinātai valsts nostājai,” saka komisijas priekšsēdētāja.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka Eiropas lietu komisija izskata Latvijas Republikas oficiālās nostādnes un lemj par tām pirms to paziņošanas Eiropas Savienības institūcijām, informē komisijas priekšsēdētāja, uzsverot, ka ministre paudusi viedokli, kas ir pretējs Latvijas nostājai šajā jautājumā. „Ja ministrijas nostāja kaut kādu apsvērumu dēļ ir mainījusies, Tieslietu ministrijas pienākums ir aktualizēt nacionālo pozīciju, kā tas noteikts Ministru kabineta noteikumos, un par to pārliecināt Eiropas lietu komisijas deputātus,” akcentē komisijas priekšsēdētāja.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā