Saeimā starptautiskā seminārā diskutēs par atteikšanos no administratīvā aresta un tā alternatīvā

(30.09.2013.)

Saeimā pirmdien, 30.septembrī, notiks starptautisks seminārs „Atteikšanās no administratīvā aresta: ieguvumi un alternatīvas”.

 Semināru atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Norvēģijas vēstnieks Latvijā Jans Grevstads (Jan Grevstad).

 Diskusija par atteikšanos no administratīvā aresta un iespējamām šī soda alternatīvām Saeimā rosināta, ņemot vērā Tieslietu ministrijas izstrādāto Administratīvo pārkāpumu procesa likuma projektu. Likumprojekts paredz būtiskas reformas administratīvo pārkāpumu jomā, tostarp administratīvā aresta kā soda veida izslēgšanu no administratīvo sodu sistēmas. Apņemšanās atteikties no administratīvā aresta nostiprināta arī Saprašanās memorandā starp Latviju un Norvēģijas Karalisti par Norvēģijas finanšu instrumenta ieviešanu 2009.-2014.gadā.

Seminārā plānots atskatīties uz administratīvā aresta institūta izcelsmi un teorētisko pamatojumu Latvijā, kā arī skart administratīvo arestu starptautiskajās tiesībās un Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksē. Tāpat seminārā plānots apspriest šī soda veida praktiskos aspektus, iecerēto administratīvā soda sistēmas reformu un iespējamās alternatīvas.

Lai iepazītos ar Eiropas Padomes (EP) vadlīnijām un ieteikumiem, kā arī citu valstu, tostarp Norvēģijas, pieredzi administratīvā aresta piemērošanā, diskusijā aicināti piedalīties arī EP pārstāvji un ārvalstu eksperti.

Seminārs pirmdien, 30.septembrī, notiks Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11, no pulksten 10.00 līdz 15.45.

Semināra darba kārtība pieejama http://ej.uz/65kx

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt