Saeimas komisija: amatpersonām būs jāsniedz detalizētākas ziņas par saviem ienākumiem un mantu

(25.09.2013.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 25.septembrī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kas paredz paplašināt valsts amatpersonu deklarācijā obligāti norādāmās informācijas apjomu. Amatpersonām būs jāsniedz detalizētākas ziņas par saviem ienākumiem un mantisko stāvokli.

 Likuma izmaiņas paredz, ka amatpersonai deklarācijā turpmāk būs jānorāda, ka tā ir patiesais labuma guvējs no citai personai piederoša vai pārvaldīšanā nodota īpašuma vai lietas, kā arī kapitāla daļām, akcijām un citiem finanšu instrumentiem, ja kopējā iegādes vērtība pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas.

Tāpat deklarācijā būs jānorāda informācija par īpašumiem, piemēram, dārglietām, antīko priekšmetu kolekcijām, kuru vērtība pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas un kas norāda uz valsts amatpersonas patieso mantisko stāvokli.

Jānorāda būs arī informācija par uzkrātajiem līdzekļiem privātajos pensiju fondos vai dzīvības apdrošināšanā Latvijā vai ārvalstīs.

„Ar šīm izmaiņām nodrošināsim to, ka arī valsts amatpersonai attiecīgajām iestādēm būs jānorāda tāds pat ziņu apjoms, kā fiziskām personām tā saucamajā nulles deklarācijā,” uzsver atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Izmaiņas likumā nepieciešamas, lai arī valsts amatpersonām noteiktu pienākumu deklarācijā norādīt informāciju par patieso labumu gūšanu, tādējādi novēršot jebkuras valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās ieinteresētības ietekmi uz valsts amatpersonu darbību, norāda likumprojekta autori.

Patlaban šāds pienākums saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu noteikts tikai fiziskajām personām.

”Grozījumus valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likumā virzīsim uz 4.oktobra Saeimas sēdi un lūgsim parlamentu tos uzreiz pieņemt arī pirmajā lasījumā,” informē S.Dolgopolovs.



Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā