Tiesu politikas apakškomisija aicina veidot visām tiesu varas nozarēm vienotu disciplinārkolēģiju

(13.03.2012.)

Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas deputāti rosina visām tiesu sistēmas institūcijām veidot vienotu disciplinārkolēģiju, kas kā apelācijas instance skatītu nozarē strādājošo disciplināro pārkāpumu lietas. Apakškomisija otrdien, 13.martā, nolēma nosūtīt vēstuli tiesnešu, advokātu, tiesu izpildītāju, notāru un prokuroru organizācijām, lūdzot tās izteikt viedokli par iespējamajiem likumu grozījumiem vienotas disciplinārkolēģijas izveidei.

Apakškomisijā iepriekš jau notikusi diskusija, kurā klātesošie tiesu varas atzaru pārstāvji pauda atbalstu vienotai disciplinārpārkāpumu izskatīšanai apelācijas instancē, vienlaikus katrā tiesu varas atzarā aicinot saglabāt autonomiju sākotnējā pārkāpuma izskatīšanā.  

Vēstulē tiesu varas pārstāvjiem deputāti lūdz izteikt rakstisku viedokli par iespēju visām tiesu varas amatpersonām nodrošināt vienotu disciplinārlietu izskatīšanu apelācijas kārtībā. Aktuāls arī jautājums par to, vai vienotai disciplinārlietu izskatīšanai būtu veidojama atsevišķa disciplinārkolēģija, vai arī būtu jāpaplašina Augstākās tiesas Senāta sastāvā izveidotās Disciplinārtiesas kompetence.

Deputāti aicina arī vērtēt iespēju paplašināt esošo disciplinārkolēģiju sastāvu, iekļaujot tajās gan citu tiesu varas institūciju amatpersonas, gan sabiedrības un akadēmiskās vides pārstāvjus.

Tāpat deputāti lūdz tiesu varas institūcijas sniegt viedokli par disciplinārsoda uzlikšanas noilguma termiņiem, iespējām pilnveidot disciplinārlietu izskatīšanas kārtību, kā arī profesionālās ētikas nostiprināšanu tiesu varas institūcijās un ētikas komisiju lomu disciplināratbildības procesā.

Deputāti lūdz tiesu varas pārstāvjus vērtēt, vai sabiedrībai patlaban pietiekamā apjomā ir pieejama informācija par izskatītajām disciplinārlietām un vai tajās pieņemtie lēmumi, nodrošinot anonimitāti, nebūtu jāpublicē. 

Par šiem jautājumiem apakškomisija līdz 10.aprīlim lūdz Tieslietu padomes, Ģenerālprokuratūras, Tiesnešu disciplinārkolēģijas, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes, Latvijas Zvērinātu notāru padomes, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes, Latvijas Tiesnešu biedrības, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības un Latvijas Prokuroru biedrības rakstisku viedokli.

Tiesu varas neatkarības princips paredz likumdevēja obligātas konsultācijas ar tiesu varas pārstāvjiem par nozīmīgiem likumu grozījumiem, kas skar tiesu varu. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta