Saeimas komisija: 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras metropole

(10.11.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 10.novembrī, pārrunājot gatavošanos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā statusam, atzinīgi novērtēja ieceri Rīgu parādīt kā radošu pilsētu ar augstām kultūras vērtībām.

„Rīgas kļūšana par Eiropas kultūras galvaspilsētu nenoliedzami ir nozīmīgs notikums, kas Eiropas Savienības prezidentūras priekšvakarā Latvijas vārdam ļaus izskanēt plaši un lietderīgi,” pauda komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. Viņa uzsvēra, ka komisija visiem spēkiem atbalstīs šī pasākuma norisi.

„Visa 2014.gada garumā Rīgā un citās Latvijas pilsētās norisināsies daudzi kultūras pasākumi. Lai pienācīgi sagatavotos šiem notikumiem, jau laicīgi jāplāno finansējums,” norādīja I.Druviete. Deputāti atzina, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas komanda ir spēcīga, taču trīs cilvēku sastāvs drīzumā jāpapildina ar jauniem darbiniekiem.

Šobrīd tiek izvērtēti vairāk nekā 300 iesniegtie kultūras pasākumu projekti. Priekšroka tiks dota pasākumiem, kas iemieso radošumu, paplašina kultūras robežas un rada jaunas saskarsmes formas, skaidroja Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas vadītāja Diāna Čivle. Tāpat organizatori raudzīsies, lai pasākumi atspoguļotu Eiropas dimensiju un ir vērsti uz iedzīvotāju līdzdalību. Jau tagad cilvēku interese ir liela, un direkcijā pieteikušies 800 brīvprātīgie, informēja D.Čivle.

Kultūras pasākumi tiks īstenoti sešās tematiskās līnijās, uzzināja komisija. „Okeāna alkas” būs pasākumu kopums, kas atspoguļos garīgo dimensiju un zināšanu alkas. Pasākumi „Brīvības iela” vēsturiskā griezumā runās par varas un brīvības tematiku. Savukārt „Izdzīvošanas komplektā” tiks atspoguļots tas, kā senās prasmes papildina modernās zināšanas.

Pilsētas iedzīvotājiem un viesiem tiks rādītas Rīgas nepamanītās daļas un izveidoti alternatīvi tūrisma ceļveži; šie būs „Ceļu kartes” pasākumi. „Dzintara āderes” ietvaros tiks atdzīvināts vēsturiskais dzintara ceļš un radītas jaunas kultūras sadarbības formas. Savukārt „Rīgas karnevāla” pasākumi aicinās iesaistīties svētku virpulī un radīs līksmību, atzina D.Čivle.

„Pasākumu radošā koncepcija ir spilgts piemērs, kā var veiksmīgi savienot tradicionālo ar moderno,” teica deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība).

Kultūras pasākumi notiks ne tikai Rīgā, bet arī Siguldā, Liepājā, Cēsīs un citās Latvijas vietās. Turklāt uzsākta veiksmīga sadarbība ar Zviedrijas pilsētu Ūmeo, kas 2014.gadā būs otra Eiropas kultūras galvaspilsēta. Deputāti uzzināja, ka tā ir neliela studentu pilsēta, uz kuru šogad no Rīgas uzsākti tiešie avioreisi.

Deputāti komisijas sēdē noskaidroja, ka provizoriskās Eiropas kultūras galvaspilsētas gada organizēšanas un norises izmaksas ir 17 miljoni latu. Lielu daļu segs Rīgas pilsēta un citas iesaistītās pašvaldības, bet plānots arī valsts un Eiropas Komisijas līdzfinansējums. Naudas līdzekļi tiks piesaistīti arī no uzņēmumiem.

Veiksmīgai pasākumu norisei Rīgas pilsēta iecerējusi renovēt Valsts mākslas muzeju, VEF pili un kultūras centru „Ziemeļblāzma”, bet Latgales priekšpilsētā uzbūvēt jaunu kultūras centru. „Lai pasākumi noritētu veiksmīgi, līdz 2014.gadam galvaspilsētai jāuzlabo satiksmes organizēšana,” uzsvēra deputāts Oskars Zīds (ZZS).

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde