Saeimā sāk stažēties divas studentes no Vācijas

(06.09.2010.)

Pirmdien, 6.septembrī, Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas ietvaros trīs nedēļu praksi Saeimā uzsāka divas studentes no Vācijas.

Stažieres parlamentā sveica Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa, kura iepazīstināja jaunietes ar parlamenta vēsturi, tagadējo Saeimas sastāvu, kā arī informēja par partiju aktivitātēm pirms gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Īpašu interesi stažieres izrādīja par partiju vēlēšanu programmām, kā arī bilingvālo izglītību Latvijā.

„Esmu priecīga par to, ka beidzot arī Saeimā, īstenojot atbildes programmu Vācijas Bundestāga stipendiju programmai, viesojas vācu studentes. Viņām būs iespēja nepastarpināti novērot politiskos procesus vienā no Eiropas Savienības jaunajām dalībvalstīm un ielūkoties Saeimas frakciju darbībā. Man ir liels gandarījums par lielo Vācijas studentu interesi stažēties tieši Latvijā, un, neraugoties uz to, ka trīs nedēļas ir salīdzinoši īss laika posms, ceru, ka abām jaunietēm šis laiks būs aktīvs un interesants,” pauda S.Āboltiņa.

Šonedēļ jaunietes iepazīsies ar Saeimas deputātu darbu. Vācu studentes uzņems arī deputāti Jānis Strazdiņš (ZZS), Karina Pētersone (LPP/LC), Baiba Rivža (ZZS) un Artis Pabriks. Otrajā prakses nedēļā praktikantes iepazīsies ar visu Saeimas frakciju darba ikdienu. Savukārt trešajā nedēļā - ar Ārlietu komisijas, Eiropas lietu komisijas un citu ar ārlietām un sabiedriskajām attiecībām saistīto Saeimas Kancelejas struktūrvienību darbu. Līdztekus praksei Saeimā viņas apmeklēs arī ārvalstu studentiem izstrādātos lekciju kursus Latvijas Universitātē.

Stipendiātes izraudzījās īpaša atlases komisija. Abas studentes jau iepriekš mācījušās Latvijā ERASMUS apmaiņas programmas ietvaros, un arī šajā laikā plāno vākt materiālus maģistra darbam. Viena jauniete par savu maģistra darba tēmu ir izraudzījusies bilingvālās izglītības sistēmu Latvijā un pauž īpašu gandarījumu par iespēju apmeklēt bilingvālās izglītības sistēmas kursu Latvijas Universitātē. Savukārt otra stažiere noslēguma darbu rakstīs par Latvijas partiju sistēmas transformāciju, un uzskata, ka trīs nedēļu prakse Saeimā būs laba iespēja padziļināti izprast šo tēmu.

Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un kopumā to absolvējuši vairāk nekā 1200 jaunieši, tostarp 54 no Latvijas. Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada. Programmā ir iesaistījušās 29 valstis, no kurām arī ASV, Polija, Francija, Krievija un Ungārija uzņem jauniešus savos parlamentos.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī