Enerģētikas apakškomisija pārrunā elektroenerģijas tarifa pamatotību

(08.06.2010.)

Saeimas Enerģētikas apakškomisijas deputāti otrdien, 8.jūnijā, pārrunāja elektroenerģijas tarifa pamatotību un to gaidāmās izmaiņas. Deputāti noskaidroja, ka elektroenerģijas tarifi mājsaimniecībām varētu mainīties nākamā gada pirmajā pusē.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šobrīd vērtē akciju sabiedrības „Latvenergo” iesniegto tarifu paaugstināšanas pieteikumu. Iespējams, ka no 2011.gada mājsaimniecībām elektrības cena pieaugs par pieciem līdz sešiem procentiem, pieļāva SPRK pārstāvis. Taču lielāks pieaugums patērētājus varētu skart, kad, beidzoties nākamajai apkures sezonai, tiks pārskatīta obligātā iepirkuma komponente.

Obligātā iepirkuma komponente elektroenerģijas tarifā ir summa, ko veido koģenerācijas procesā vai no atjaunojamajiem energoresursiem saražotas elektroenerģijas iepirkšana. Šobrīd šim mērķim tiek novirzīts no pus santīma līdz 1,1 santīmam no elektroenerģijas gala cenas.

Apakškomisijas deputāts Madars Lasmanis (JL) pauda pārliecību, ka, liekot arī lielajiem ražotājiem maksāt vairāk par no atjaunojamiem energoresursiem saražotu elektroenerģiju, tiek mazināta šo uzņēmumu konkurētspēja. Ekonomikas ministrijas pārstāvis skaidroja, ka tā ir daļa no Eiropas Savienības prasībām.

Savukārt deputāte Karina Pētersone (LPP/LC) vēlējās zināt, kāda ir Skandināvijas valstu politika šajā jomā. Piemēram, Dānija un Zviedrija elektroenerģijas gala cenai uzliek lielus nodokļus, kas ir daļa no vides politikas, taču tie tiek piemēroti tikai mājsaimniecībām, bet ne ražotājiem.

Latvijā elektroenerģijas tarifs uz kopējā Eiropas Savienības fona joprojām ir salīdzinoši zems, norādīja SPRK pārstāvis. Viņš informēja, ka Lietuvā elektroenerģijas cena šogad ir pieaugusi par 28 procentiem un pārsniedz Latvijas līmeni, savukārt Igaunijā tā saglabājas nedaudz zemāka.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā