Saeima atbalsta iespēju apturēt pašvaldības deputāta pilnvaras

(13.05.2010.)

Saeima ceturtdien, 13.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas dod iespēju apturēt pašvaldības deputāta pilnvaras uz laiku, ja trīs mēnešus pēc kārtas deputāts nebūs piedalījies domes sēdēs kriminālprocesa ietvaros piemērotā piespiedu līdzekļa vai arī veselības stāvokļa dēļ.

Pilnvaras varēs apturēt pašvaldības dome, pieņemot attiecīgu lēmumu. Savukārt, ja pašvaldības dome nevirzīs jautājumu par attiecīgā deputāta pilnvaru apturēšanu, tad to varēs pieprasīt tā kandidātu saraksta iesniedzējs, no kura deputāts ievēlēts domē. Šāds regulējums risinās situāciju, kad pašvaldības dome nerosina tāda opozīcijas deputāta nomaiņu, kurš ilgstoši nevar piedalīties domes sēdēs, norāda par likumprojektu atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Izmaiņas likumā nosaka, ka attiecīgā deputāta pilnvaru apturēšanas laikā viņa vietā stāsies nākamais kandidāts no tā paša saraksta, no kura bija ievēlēts aizvietotais deputāts. Gadījumā, kad aizvietotajam deputātam vairs nebūs iepriekšminēto šķēršļu, viņš varēs atsākt pildīt savus pienākumus. 

Likums grozīts, ņemot vērā, ka deputātu ilgstoša prombūtne procesuālā piespiedu līdzekļa piemērošanas vai veselības stāvokļa dēļ apgrūtina ar pašvaldību funkciju izpildi saistītu lēmumu pieņemšanu domē, un tas rada kaitējumu sabiedrības interesēm, norāda grozījumu autori.

Spēkā esošā kārtība nosaka, ka vietējo pašvaldību deputātam savas pilnvaras ir jānoliek uz laiku, ja viņš ievēlēts Saeimā, pilda Ministru prezidenta, viņa biedra vai ministra pienākumus. Savukārt pašvaldības deputāta pilnvaras var anulēt, ja viņš vairāk nekā trīs reizes pēc kārtas bez attaisnojoša iemesla nav piedalījies pašvaldības domes sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde