Saeimas komisija interesējas par izmaiņām naturalizācijas procesa norisē

(10.03.2010.)
Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti trešdien, 10.martā, pārrunāja pārmaiņas naturalizācijas procesa norisē pēc Naturalizācijas pārvaldes iekļaušanas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) struktūrā.

Deputāti noskaidroja, ka arī pēc iestāžu reorganizācijas naturalizācijas procesa norise nav traucēta. Komisija atzinīgi novērtēja, ka sagatavošanas darbi veikti savlaicīgi, lai PMLP 1.martā bez aizķeršanās pārņemtu naturalizācijas funkcijas izpildi.

Pilsonības likumā noteikto zināšanu pārbaudes vai nu noris tajās pašās telpās, kur līdz šim, vai arī klienti ir savlaicīgi informēti par izmaiņām. Eksāmenu kārtošana joprojām iespējama Liepājā, Rīgā un Daugavpilī, pārbaudes iespējams kārtot arī Jēkabpilī, Valmierā un Ventspilī.

PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons skaidroja, ja kādā pilsētā tiks saņemti daudz naturalizācijas pieteikumi, valsts valodas pārbaudījuma norisi varētu organizēt arī tajā pilsētā.

Naturalizācijas pieteikumu iesniegšanas iespējas ir būtiski paplašinājušās. Patlaban naturalizācijas pieteikumus var iesniegt PMLP teritoriālajās nodaļās, kas izvietotas visos bijušo rajonu centros. Piemēram, tagad to iespējams izdarīt arī Balvos, Cēsīs, Talsos un Aizkrauklē, kur līdz šim tas nebija iespējams.

Deputāti uzzināja, ka, izmantojot iespēju dokumentus kārtot tuvāk dzīvesvietai, marta pirmajā nedēļā par 15 procentiem pieaudzis saņemto naturalizācijas pieteikumu skaits. PMLP pārstāvis Igors Gorbunovs informēja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu statistiku, vairāk naturalizēties vēlas vīrieši darbaspējīgā vecumā.

PMLP strādā 28 bijušās Naturalizācijas pārvaldes darbinieki, kuru amata pienākumi tāpat kā līdz šim saistīti ar pilsonības iegūšanas procesu un eksāmenu organizēšanu.



Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt