Saeimas komisija: vardarbību ģimenē nedrīkst ignorēt

(05.03.2010.)

Sabiedrībā daudz vairāk un atklātāk jārunā par vardarbību ģimenē, lai raisītu izpratni par šo problēmu un iedrošinātu vardarbības upurus runāt par pāridarījumiem, pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

Komisija par šo jautājumu diskutēja piektdien, 5.martā, apstiprinot Latvijas nacionālo pozīciju gaidāmajai Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju aizsardzības ministru padomei, kuras darbakārtībā iekļauts jautājums par vardarbības pret sievietēm izskaušanu Eiropas Savienībā (ES). 

„Latvijā joprojām sabiedrībā tiek pārāk maz runāts par vardarbību ģimenē. Mums jāsaprot, ka šī ir patiešām nozīmīga problēma, par kuru jārunā un kura jārisina. Vardarbība pret sievietēm nemazināsies, ja turpināsim izlikties, ka tās vienkārši nav,” teica komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Vislielākā problēma ir tieši šī klusuma zona, kas apņem vardarbību ģimenē, kad upuri baidās par to runāt,” uzsvēra V.Paegle.

Komisijas priekšsēdētāja arī vērsa uzmanību uz to, ka Latvija ir viena no trim ES dalībvalstīm, kurās nav izveidots speciāls uzticības tālrunis personām, kas cietušas no vardarbības ģimenē. Tāpat Latvijā joprojām nav izstrādāts vienots jēdziena „vardarbība ģimenē” definējums. 

Problēmas aktualitāti akcentēja arī deputāte Silva Bendrāte (JL), norādot, ka situāciju vēl vairāk pasliktinājusi ekonomiskā krīze. „Nereti gadās, ka šī brīža ekonomiskajā situācijā vīrieši, kuri nespēj sevi apliecināt darbā, kļūst vardarbīgi ģimenē. Turklāt runa jau nav tikai par fizisku, bet arī emocionālu vardarbību, kas bieži ir pat vēl traumatiskāka. Šis Latvijā ir ļoti aktuāls, ja ne pat traģisks jautājums,” teica deputāte.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt