Saeimas komisija gatavo ziņojumu par starptautiskā aizdevuma izlietojumu

(24.02.2010.)
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija trešdien, 24.februārī, izskatīja ziņojuma projektu par starptautiskā finanšu aizdevuma izlietojumu un ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas procesa uzraudzību. Ziņojuma gala versija taps divu nedēļu laikā. 

Kā norādīja komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, ziņojums tiek izstrādāts ciešā sadarbībā ar Valsts kontroli un darbam komisijā pieaicinātajiem ekspertiem. Komisijas ziņojumam būs četras daļas, un tajā būs informācija par komisijas darba organizatorisko pusi, pieņemtajiem lēmumiem un rezultātiem, kā arī par starptautiskā aizdevuma izlietojumu tam paredzētajiem mērķiem. Tāpat ziņojumā tiks iekļauti komisijas secinājumi un ieteikumi turpmākai rīcībai.

Par ziņojuma izstrādi atbildīgais komisijas eksperts Viesturs Neimanis deputātus informēja, ka līdz 2009.gada beigām Latvija saņēmusi aizdevumu 2,238 miljardu latu apmērā un var uzskatīt, ka tas izlietots atbilstoši mērķim. Lai gan Latvija šo aizdevumu saņēmusi uz izdevīgiem noteikumiem, visticamāk, ka to nāksies pārfinansēt, jo mēs nebūsim spējīgi noteiktajā laikā atdot parādu, skaidroja V.Neimanis. Patlaban izlietoti 56 procenti no starptautiskā aizdevuma. Lielākā daļa no tā - valsts budžeta deficīta finansēšanai un AS „Parex banka” atbalstam.

Komisijas ziņojumā viens no galvenajiem uzsvariem likts uz Eiropas Savienības fondu finansējuma izlietojumu. Komisija jau iepriekš norādījusi, ka valsts stratēģiskais plānošanas dokuments 2007.-2013.gadam ir novecojis un neatbilstošs pašreizējai ekonomiskajai situācijai. Kā vienu no trūkumiem V.Neimanis uzsvēra arī to, ka Eiropas Savienības fondu vadības sistēmā nav pietiekoša atbildība par sasniegto rezultātu.

Tāpat eksperts norādīja, ka Latvijas ekonomikas izaugsmē lielu lomu spēlēs tas, vai valdība spēs izstrādāt un īstenot kvalitatīvu Latvijas stratēģiskās attīstības plānu 2010.-2013.gadam, uz ko vairākkārt aicinājusi komisija. 
Pēc komisijas deputātu un ekspertu priekšlikumu apkopošanas Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija divu nedēļu laikā izstrādās ziņojuma gala variantu.



Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt