Juridiskā komisija virzīs Saeimā grozījumus Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā

(09.02.2010.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 9.februārī, vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, kas paredz izmaiņas Tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāvā un noteiks tās lēmumu pārsūdzēšanas kārtību.

Likuma grozījumi izstrādāti Juridiskās komisijas apakškomisijā darbam ar Tiesu iekārtas likumu.

Kā komisijas sēdē skaidroja apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, spēkā esošais regulējums tiesnešiem neparedz iespēju pārsūdzēt Tiesnešu disciplinārkolēģijas pieņemto lēmumu. Patlaban disciplinārlietā pieņemtais lēmums ir galīgs un to nevar pārsūdzēt citā institūcijā. Savukārt piedāvātajā likuma redakcijā noteikta detalizēta disciplinārkolēģijas lēmuma pārsūdzēšanas kārtība, nosakot, ka to varēs pārsūdzēt Disciplinārtiesā.

Likumprojekts paredz, ka Tiesnešu disciplinārkolēģiju vairs nevadīs Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs. Disciplinārkolēģijas priekšsēdētāju un viņa vietnieku kolēģijas locekļi ievēlēs no sava vidus. Kolēģijas sastāvā būs AT priekšsēdētāja vietnieks, četri AT tiesneši, divi apgabaltiesu priekšsēdētāji, divi rajonu (pilsētu) tiesu priekšsēdētāji un divi zemesgrāmatu nodaļu priekšnieki. 

Ar likuma grozījumiem paredzēts paplašināt Tiesnešu ētikas komisijas pilnvaras. Tai būs tiesības ierosināt disciplinārlietu par rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesnešiem, kā arī apgabaltiesu zemesgrāmatu nodaļu tiesnešiem, ja komisija būs konstatējusi tiesnešu ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā