Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs piedalās ES dalībvalstu parlamentu ģenerālsekretāru sanāksmē

(08.12.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija ir nozīmīgs posms, sagatavojot Latvijas nacionālās pozīcijas Eiropas Savienībā (ES), un tās loma līdz ar Lisabonas līgumu ir būtiski palielinājusies. To, uzstājoties ES dalībvalstu parlamentu ģenerālsekretāru sanāksmē Briselē, uzsvēra Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs.

ES dalībvalstu parlamentu ģenerālsekretāru sanāksmē Briselē 7. un 8.decembrī diskutēts par ES dalībvalstu parlamentu iespējām ietekmēt ES tiesību aktu izstrādes procesu, kā arī par nacionālo parlamentu sadarbību pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā. Sanāksmē tika arī apstiprināta darbakārtība 12.decembrī gaidāmajai ES dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju sanāksmei.

„Saeimas Eiropas lietu komisiju Latvijas nacionālo interešu formulēšanas procesā var salīdzināt ar satiksmes regulētāju. Parasti mūsu luksoforā deg zaļā gaisma. Tomēr ir bijuši arī gadījumi, kad mēs neapstiprinām valdības sagatavoto pozīciju un prasām ministrijām to mainīt. Šādi rīkojamies, ja pastāv bažas, ka Eiropas Savienības Padomē aizstāvamā Latvijas pozīcija neatbilst valsts nacionālajām interesēm,” teica Dz.Rasnačs.

Saeimas sekretārs debatēs akcentēja arī nepieciešamību nacionālajiem parlamentiem aktīvi sadarboties ar Eiropas Parlamentu. Saeimas Eiropas lietu komisija uz savām sēdēm regulāri aicina no Latvijas ievēlētos Eiropas Parlamenta deputātus, un ar šī sasaukuma eiroparlamentāriešiem izveidojusies konstruktīva un sekmīga sadarbība, pauda Dz.Rasnačs.

Savukārt, runājot par ES tiesību aktu projektu vērtēšanu nacionālajos parlamentos, Dz.Rasnačs uzsvēra parlamentu nozaru komisiju būtisko lomu šajā procesā. Vēl pirms Lisabonas līguma stāšanās spēkā Saeimas Eiropas lietu komisija rīkoja kopīgas sēdes ar nozaru komisijām, lai spriestu par aktuāliem ES dienaskārtības jautājumiem, informēja Saeimas sekretārs.

Lisabonas līgums nacionālajiem parlamentiem sniedz iespēju efektīvāk pārraudzīt ES tiesību aktu izstrādes gaitu. Dalībvalstu parlamenti vērtēs, vai priekšlikumi un likumdošanas iniciatīvas atbilst subsidiaritātes principam - vai ES tiesību aktu izstrādes mērķi labāk būtu sasniedzami dalībvalstu likumdošanas līmenī.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt