Saeimas komisija rosinās pensiju piemaksas un vecāku pabalstus izmaksāt no valsts pamatbudžeta

(24.11.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 24.novemebrī, vienojās aicināt Ministru prezidentu vairākus sociālā budžeta izdevumus pārcelt no sociālā budžeta uz valsts pamatbudžetu.

Deputāti izmaiņas rosina ieviest pakāpeniski no 2011.gada. Valsts pamatbudžets turpmāk varētu finansēt vecāku pabalstus un par darba stāžu piešķirtās piemaksas pie pensijas.

„Pensiju piemaksas un vecāku pabalsti ir labi domātas iniciatīvas, kas ieviestas laikā, kad sociālais budžets pildījās ar uzviju. Tas joprojām ir būtisks atbalsts gan ģimenēm ar bērniem, gan vecajiem ļaudīm. Taču patlaban, kad tik dramatiski samazinās iedzīvotāju veiktās sociālās iemaksas, sociālā budžeta uzkrājums kūst kā sniegs pavasara saulītē. Neko nemainot, jau tuvākajos gados būs iztērēts teju miljards latu,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

„Sociālais budžets finansē izdevumus, kuriem pretī nav sociālo iemaksu,” komentējot izveidojušos situāciju, komisijas sēdē atzina deputāts Aigars Štokenbergs.

Kā deputātiem skaidroja Labklājības ministrijas pārstāvji, neveicot reformas sociālās apdrošināšanas sistēmā, šī budžeta deficīts 2030.gadā prognozējams piecu miljardu latu apmērā. Lai sistēma varētu finansēt pati sevi, atsevišķi pakalpojumi jāfinansē no valsts pamatbudžeta, kā arī no 2016.gada pakāpeniski jāpaaugstina pensionēšanās vecums, 2021.gadā sasniedzot 65 gadu robežu. 

Analizējot situāciju sociālajā jomā, vairāki deputāti uzsvēra, ka sabiedrībā ir zudusi trauslā uzticība, ko gadu gaitā bija izdevies izveidot sociālās apdrošināšanas sistēmai. Kāpēc ticēt valstij un sistēmai, ja pensijas samazina, bet pabalstus ierobežo ar 350 latiem, jautāja komisijas deputāts Ainars Baštiks (LLP/LC). „Grūti runāt par tiesisko paļāvību, ja pensiju sistēma mainīta četras reizes un ja strādājošos pensionārus padzen no darba un viņi saņem algas aploksnē,” norādīja Aigars Štokenbergs.

Pēc lēmuma, ar kuru no strādājošo pensionāru pensijām ietur 70 procentus, šādu pensionāru skaits sarucis no 70 līdz 30 tūkstošiem. „Bija diskusijas, ka šajās darbavietās varētu nākt strādāt jauni cilvēki, bet tas nav noticis. Tās stāv tukšas vai arī pensionāri strādā nelegāli,” konstatēja komisijas priekšsēdētāja, norādot uz šī lēmuma nepamatotību.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde