Saeimas komisija: pēc Lisabonas līguma ieviešanas Eiropas Savienībai jādarbojas efektīvāk

(23.10.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 23.oktobrī, vērtējot Latvijas nacionālās pozīcijas nākamnedēļ plānotajām dalībvalstu valdību pārstāvju sanāksmēm Luksemburgā un Briselē, aicināja Eiropas Savienības jauno institucionālo struktūru veidot tā, lai jautājumu risināšana būtu saskaņota.

„Strauji noslēgumam tuvojas Lisabonas līguma ratifikācija, tādēļ ir nopietni jāstrādā, lai, mainoties lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas procesam, pieaugtu Eiropas Savienības spēja jautājumus risināt koordinēti un pēc būtības,” pauda komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Lisabonas līgumam stājoties spēkā, tiks izveidots Eiropadomes priekšsēdētāja un Augstā pārstāvja amats. Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības direkcijas vadītāja Ilze Juhansone apliecināja, ka, diskutējot par funkciju sadali, Latvijas nostāja būs šos amatus veidot kā koordinētu un pietiekami spēcīgu tandēmu.

Eiropadomes prezidentam vajadzētu būt ar pietiekami plašām pilnvarām, lai viņš spētu konsolidēt dalībvalstu dažādās intereses, raksturojot Latvijas pozīciju, skaidroja Ārlietu ministrijas pārstāve.

Dalībvalstu premjeri nākamnedēļ Briselē notiekošajā Eiropadomes sanāksmē diskutēs par turpmāko padomes darba organizēšanu un, iespējams, varētu spriest arī par kandidatūrām abiem augstajiem amatiem. V.Paegle norādīja, ka Eiropas lietu komisija iecerējusi drīzumā tikties ar ārlietu ministru Māri Riekstiņu, lai pārrunātu Latvijas pozīciju. „Mūsu interese ir, lai portfeli iegūtu cilvēks, kuram nav sveša mazo un vidējo valstu specifika,” piebilda komisijas priekšsēdētāja.

Šobrīd Čehija ir vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts, kura vēl nav pabeigusi līguma ratifikācijas procesu. Deputāti noskaidroja, ka jau 27.oktobrī varētu tapt zināms Čehijas Konstitucionālās tiesas lēmums par Lisabonas līgumu, un tas vairākus gadus ilgušo Lisabonas līguma ratifikāciju būtiski tuvinās noslēgumam.

Komisija šodien apstiprināja Latvijas nacionālās pozīcijas 26. un 27.oktobra Vispārējo lietu un ārējo attiecību ministru padomei Luksemburgā un Eiropadomei, kas 29. un 30.oktobrī notiks Briselē.




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde