Saeimā viesojas Dienvidāfrikas ārlietu ministra vietniece

(12.10.2009.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa pirmdien, 12.oktobrī, tikās ar Dienvidāfrikas Republikas ārlietu ministra vietnieci Sūzenu van der Mervi (Susan van der Merwe).

Tikšanās laikā pārrunātas iespējas intensificēt Latvijas un Dienvidāfrikas divpusējo sadarbību, īpašu uzmanību pievēršot ekonomikai, tūrismam, izglītībai un parlamentārajiem kontaktiem.

„Kaut arī mūsu valstis atrodas dažādos kontinentos, lielais ģeogrāfiskais attālums nav šķērslis, lai veidotu ciešākas attiecības,” atzina S.Āboltiņa. Ekonomiskā krīze ir stimuls meklēt sadarbības partnerus arī daudz attālākos reģionos, norādīja Saeimas priekšsēdētāja biedre. 

Savukārt Dienvidāfrikas ārlietu ministra vietniece sarunā akcentēja viņas pārstāvētās valsts gatavību veidot ciešas un konstruktīvas attiecības ar ikvienu Eiropas Savienības (ES) valsti, neskatoties uz tās lielumu. ES ir Dienvidāfrikas lielākais tirdzniecības partneris, ar kuru izveidojušās stratēģiski nozīmīgas attiecības, pauda diplomāte.

Sarunas gaitā tika skarta arī starptautiskās parlamentāriešu asociācijas „Eiropas parlamentārieši Āfrikai” darbība. Latvijas pārstāve šajā starptautiskajā forumā deputāte Ingrīda Circene (JL) informēja, ka parlamentāriešu asociācijas uzmanības centrā ir virkne Āfrikas kontinentam būtisku problēmu, tostarp globālās sasilšanas negatīvā ietekme uz Āfrikas lauksaimniecību, dzeramā ūdens trūkums un cīņa ar HIV/AIDS izplatību.

Dienvidāfrikas diplomāte Saeimā šodien tikās arī ar Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu. Tikšanās laikā pārrunāta globālās finanšu krīzes ietekme, abu valstu politisko un ekonomisko sakaru veicināšanas iespējas, kā arī Dienvidāfrikas un ES attiecības.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt