Saeima pagarina termiņus pastāvīgā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai

(24.09.2009.)

Saeima ceturtdien, 24.septembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavotās likumu izmaiņas, tādējādi pagarinot termiņus pastāvīgā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai.

„Daudzi cilvēki, kuri zemi apstrādā un ir izteikuši vēlmi to iegūt savā īpašumā, vēl nav spējuši nokārtot visas ar to saistītās formalitātes. Lielā mērā tas saistīts ar straujo ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, jo gan zemes robežu plānu sagatavošana, gan zemes izpirkšana prasa ievērojamus līdzekļus,” skaidroja atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Valsts nāk pretī saviem iedzīvotājiem, pagarinot termiņus un būtiski atvieglojot zemes nomaksas nosacījumus.”

Saskaņā ar jauno kārtību līdz 2010.gada 31.augustam ir pagarināts termiņš, līdz kuram zemes lietotāji, kuri ir samaksājuši priekšapmaksu par pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi, bet nav veikuši šīs zemes kadastrālo uzmērīšanu, var iesniegt zemes robežu plānus un ar iesniegumu vērsties Valsts zemes dienestā (VZD), lai lūgtu pieņemt gala lēmumu.

Tāpat ir pagarināts gala lēmuma pieņemšanas termiņš gadījumā, ja zeme ir uzmērīta, bet lēmums vēl nav pieņemts. Šīs personas ar attiecīgu iesniegumu VZD varēs vērsties līdz 2010.gada 31.maijam.

Ņemot vērā, ka daudzviet zeme ir uzmērīta, bet cilvēkiem nav naudas zemes iegūšanai savā īpašumā, ir atviegloti zemes izpirkšanas nosacījumi. Turpmāk līgumu ar Latvijas Hipotēku un zemes banku par zemes izpirkšanu varēs slēgt uz laiku līdz desmit gadiem, netiks prasīta pirmā iemaksa, un zemes lietotāji varēs lūgt atlikto maksājumu. Līdz šim spēkā esošā kārtība līgumus ļāva slēgt uz laiku līdz pieciem gadiem un tiek prasīta pirmā iemaksa 25 procentu apmērā no līguma kopējās summas. Personas, kuras jau ir noslēgušas zemes izpirkšanas līgumus, nosacījumus varēs mainīt atbilstoši jaunajām likuma normām.

Likuma izmaiņas nosaka, ka arī tie zemes lietotāji, kuri iekļāvās iepriekš noteiktajos termiņos un ir saņēmuši VZD lēmumu par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu, varēs zemi izpirkt par 2010.gadam noteikto kadastrālo vērtību. Lai to izdarītu, viņiem būs jālūdz VZD izziņa par jauno īpašuma kadastrālo vērtību. Gadījumā, ja tā būs zemāka par iepriekš noteikto, līgumu ar Latvijas Hipotēku un zemes banku varēs slēgt saskaņā ar zemāko vērtību.

Grozījumi vienlaikus ir veikti divos likumos - Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā un likumā „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos”.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt