Komisija uzdot NRTP izvērtēt Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošanas lietderību

(26.05.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 26.maijā, pēc iesaistīto institūciju uzklausīšanas nolēma uzdot Nacionālai radio un televīzijas padomei (NRTP) līdz 1. jūlijam veikt funkcionālo un finansiālo auditu, lai izvērtētu Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošanas lietderību.

„Mēs uzskatām, ka nedrīkst sasteigt sabiedrisko mediju apvienošanas procesu, jo viss, kas notiek steigā, bieži vien nav nedz efektīvi, nedz arī dod labu rezultātu. Lai pieņemtu lēmumu par šo iestāžu apvienošanu, ir nepieciešams audits. Nacionālā radio un televīzijas padome ir tā institūcija, kura var organizēt audita pasūtīšanu, kā arī izstrādāt apvienošanas plānu. Mēs kā Saeimas atbildīgā komisija par Radio un televīzijas likumu aicinām šo darbu veikt pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāk, neizsludinot konkursu, bet gan cenu aptauju un izmantojot jau veikto auditu rezultātus un Valsts kontroles ziņojumus,” pauda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins komisijas sēdē norādīja, ka līdz šim vairāk tika domāts par izdevumu samazināšanu un efektivitātes paaugstināšanu, taču tagad, kad samazināšana vairs nav iespējama, ir jāreorganizē viss pamats. Arī NRTP priekšsēdētājs atzina, ka tik sarežģītus uzdevumus kā abu sabiedrisko mediju apvienošanu nevar veikt bez kvalificēta audita, uz kura pamata varētu izstrādāt turpmāko darbības plānu. Ā.Kleckins izteica cerību, ka reorganizācijas plānu varētu uzsākt ar 2010.gadu.

Komisijas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka apvienošana būtu lietderīga pat tādā gadījumā, ja NRTP veiktās revīzijas rezultāti apliecinātu, ka liela ekonomiska ieguvuma no sabiedrisko mediju apvienošanas nebūs, taču uzlabosies programmu kvalitāte. „Mēs gribētu redzēt, ka gala rezultātā lielākais ieguvējs būtu sabiedrība,” uzsvēra I.Circene. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt