Saeima lems par saimnieciskās darbības veicēju diskriminācijas aizliegumu

(20.05.2009.)

Saeima ceturtdien, 21.maijā, trešajā lasījumā skatīs likuma projektu, kas paredz aizliegumu diskriminēt fiziskas personas - saimnieciskās darbības veicējus.

Jaunveidojamā likuma mērķis ir aizsargāt saimnieciskās darbības veicējus pret diskrimināciju, kas saistīta ar viņu dzimumu, rasi vai etnisko piederību. Tādējādi turpmāk pret diskrimināciju tiks aizsargāti ne tikai darba ņēmēji, bet arī brīvo profesiju pārstāvji.

Ja individuālajam komersantam ir bažas par to, ka pret viņu tiek vērsta diskriminācija, preces pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam būs jāpierāda, ka atšķirīgās attieksmes aizliegums nav pārkāpts. Ja atšķirīgas attieksmes aizliegums tiek pārkāpts, saimnieciskās darbības veicējs varēs pieprasīt, lai preces viņam tiek pārdotas vai pakalpojums tiek sniegts. Tāpat viņam būs tiesības prasīt zaudējumu atlīdzību un atlīdzību par morālo kaitējumu. 

Likumprojekts ir izstrādāts, pārņemot Eiropas Savienības direktīvas, kas nodrošina minimālu kopīgu standartu indivīdu aizsardzībai pret diskrimināciju rases un etniskās piederības, kā arī dzimuma dēļ. Direktīvās iekļautas normas, kas paredz vienādas attieksmes principu pret personām neatkarīgi no rasu vai etniskās piederības, kā arī vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm, to pieejai precēm un pakalpojumiem, kā arī preču piegādei un pakalpojumu sniegšanai.

Citas direktīvu normas jau ir pārņemtas Latvijas likumdošanā, tostarp Tiesībsarga likumā, Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, Darba likumā u.c.

Likumprojektu „Fizisku personu - saimnieciskās darbības veicēju - diskriminācijas aizlieguma likums” sagatavojusi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.


 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā