Deputāti diskutēs par Valsts prezidenta ievēlēšanas modeli

(17.03.2017.)

Otrdien, 21.martā, uz sēdi sanāks Saeimas Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai.  Sēdē skatīs vairākus Satversmes pantus par prezidenta krimināltiesisko imunitāti un ievēlēšanas kārtību.

“Aptaujas rāda, ka tautas vēlētam prezidentam ir liels atbalsts tautas vidū, un dzīve liecina, ka ārkārtīgi spēcīgs pretspars šai idejai ir politiskās elites vidū. Šis pretspēks tautas vēlētam prezidentam ir bijis jau pirms Satversmes pieņemšanas. Neapstrīdams ir fakts, ka Satversme tika rakstīta nevis parlamenta vēlētam, bet tautas vēlētam prezidentam. Bailēs no tautvaldības tā tika sagrozīta un ar niecīgu, bet liktenīgu balsu pārsvaru kreisi noskaņotie spēki Satversmes sapulcē panāca, ka tika pieņemts parlamenta vēlēts prezidenta institūts. Arguments, ka tautai nevar uzticēt vēlēt prezidentu, ir pret savu tautu un nacionālu valsti vērsts. Domāju, ka tauta kā prezidenta vēlētājs jau nu noteikti būs daudz, daudz godīgāks par 100 tautas kalpiem, kas šobrīd ievēl prezidentu. Par to arī diskutēsim,” norāda darba grupas vadītājs Ringolds Balodis.

Dalību 21.marta sēdē apstiprinājuši bijušie Valsts prezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers, kā arī politologi Arnis Kaktiņš un Filips Rajevskis. Tāpat sēdē piedalīsies tiesību eksperti, tostarp, Sanita Osipova, Tālavs Jundzis, Artūrs Kučs, Jānis Pleps, Juta Strīķe un citi. Šī būs pēdējā darba grupas sēde kopā ar ekspertiem un lietpratējiem, pēc kuras deputāti sanāks kopā un lems par darba grupas atzinumu.

Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai izveidota 2015.gada 17.februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas jau 10 deputātu darba grupas sēdes, kurās veikta Latvijas pamatlikuma normu, kas attiecas uz Valsts prezidentu, analīze. Darba grupas sēdēs līdz šim piedalījušies aptuveni 100 eksperti un lietpratēji, tostarp, Valsts prezidenti, Saeimas priekšsēdētāji, Ministru prezidenti un valsts iestāžu vadītāji.

Darba grupas sēde notiks otrdien, 21.martā, pulksten 15.00 Saeimas Budžeta (nodokļu) un finanšu komisijas sēžu zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā, un tai tiešraidē varēs sekot līdzi arī Saeimas mājaslapā. 

Papildu informācija par darba grupu Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai.

 

 

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt