Lolita Čigāne: paziņojumiem par TTIP sarunu izgāšanos nav faktoloģiska pamatojuma

(19.09.2016.)

“Publiski izskanējušajiem paziņojumiem par Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu brīvās tirdzniecības līguma jeb TTIP sarunu izgāšanos nav faktoloģiska seguma. Eiropas Savienības dalībvalstis nav sniegušas mandātu sarunas pārtraukt, tāpēc tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma turpina darbu,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Komisijas deputāti aizvadītajā nedēļā diskutēja par Eiropas Savienības (ES) un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) brīvās tirdzniecības līgumu. To, ka publiski izskanējušie vērtējumi par TTIP sarunu izgāšanos ir pārspīlēti, aizvadītajā nedēļā Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētājiem tikšanās laikā Tallinā apliecināja arī pati ES tirdzniecības komisāre, akcentē L.Čigāne.

Sēdē deputāts Rihards Kols, kurš vada Eiropas lietu komisijas darba grupu diskusiju cikla par TTIP organizēšanai Saeimā, uzsvēra, ka diskusijās parlamentā īpaša uzmanība tiks pievērsta tādu Latvijas preču identificēšanai, kuras uzskatāmas par īpaši aizsargājamām pēc tirgus atvēršanas, tāpat uzmanība tiks veltīta līguma nosacījumiem publisko iepirkumu jomā. Diskusiju ciklā tiks runāts par nepieciešamību e-komercijas vidē saglabāt ES prasības attiecībā uz personas datu aizsardzību, kā arī par nepieciešamību neatkāpties no ES spēkā esošajām prasībām veterinārajā un fitosanitārajā jomā.

Tāpat diskusijās tiks uzsvērta brīvas preču plūsmas nozīme un runāts par nepieciešamību ASV starpštatu līmenī Latvijas eksportētājiem nodrošināt tādu pašu piekļuvi tirgum, kāda tā šobrīd ASV uzņēmumiem ir ES, norādīja darba grupas vadītājs.
R.Kols sacīja, ka diskusijās tiks aktualizēta nepieciešamība Latvijā veikt padziļinātu izvērtējumu par TTIP ekonomisko ietekmi uz atsevišķām Latvijas ražotāju un pakalpojumu sniedzēju nozarēm, lai identificētu tās, kuru darbība no TTIP varētu iegūt visvairāk, apzinot savas priekšrocības šī līguma kontekstā un atbalstot mūsu eksportspējīgos uzņēmumus. Darba grupas vadītājs norādīja, ka jau notikušajās diskusijās darba grupā Ārlietu ministrija tika aicināta īstenot informējošu kampaņu, lai veicinātu sabiedrības izpratni par TTIP nozīmi.

Komisijas izveidotā darba grupa šoruden parlamentā organizēs visaptverošas diskusijas, kurās deputāti kopā ar nozaru ekspertiem, sociālajiem partneriem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem analizēs TTIP sarunās panākto un nolīguma ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību.

Sarunas par TTIP tika sāktas 2013.gadā, un līdz šim ir notikušas 14 sarunu kārtas. Ar nolīgumu iecerēts novērst tirdzniecības šķēršļus - tarifus, nevajadzīgus noteikumus un ierobežojumus ieguldījumiem dažādās ekonomikas nozarēs, lai atvieglotu preču un pakalpojumu tirdzniecību starp Eiropas Savienību un Amerikas Savienotajām Valstīm. Līguma noslēgšanas gadījumā tā būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt