Saeima atbalsta grozījumus Latvijas Okupācijas muzeja likumā

(10.03.2016.)

Saeima ceturtdien, 10.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Latvijas Okupācijas muzeja likumā, ietverot tajā regulējumu par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecību. 

Memoriāla kompleksa būvniecības projekts ietver muzeja ēkas Strēlnieku laukumā 1 pārbūvi, tostarp jaunas piebūves - Nākotnes nama - būvniecību, kā arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību. 

Grozījumi nepieciešami, lai projekta virzība notiktu raitāk un to varētu pabeigt līdz Latvijas valsts simtgadei 2018.gada 18.novembrī. 

Likumprojekts paredz Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam noteikt nacionālo interešu objekta statusu. Nacionālo interešu objekti ir teritorijas un objekti, kas nepieciešami būtisku sabiedrības interešu nodrošināšanai, dabas resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai. Tāpat likumprojekts papildināts ar muzeja ēkas piebūves – Nākotnes nama – novietojuma plānu. 

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993.gadā. To uztur un pārvalda sabiedriskā labuma organizācija Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940. līdz 1991.gadam, tās priekšvēsturi un sekas. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā