Tautsaimniecības komisija noslēdz darbu pie izmaiņām atkritumu apsaimniekošanas regulējumā

(15.04.2015.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 15.aprīlī, pabeidza darbu pie Atkritumu apsaimniekošanas likuma grozījumiem, kas paredz šajā regulējumā ieviest Eiropas Savienības (ES) prasības, kā arī pašvaldībām dot lielākas iespējas sadarboties kopīgā atkritumu apsaimniekošanā.

Likumprojekts paredz papildināt pašvaldību uzdevumus, nosakot, ka tās var veidot kopīgas iestādes, lai izstrādātu atkritumu apsaimniekošanas reģionālo plānu un koordinētu tā īstenošanu, kā arī apkopotu informāciju par sadzīves atkritumu plūsmu konkrētajā reģionā. Pašvaldībām, izvēloties atkritumu apsaimniekotāju, turpmāk iepirkumā par piedāvājuma izvēles kritēriju būs jānosaka saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums.

Pašvaldībām būs arī jānosaka institūcijas un amatpersonas, kuras varēs kontrolēt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošo noteikumu ievērošanu, kā arī pārkāpumu gadījumos sodīt. Tāpat izmaiņas noteic, ka pašvaldības turpmāk uzraudzīs un kontrolēs sadzīves atkritumu poligona slēgšanas, rekultivācijas, monitoringa un slēgta poligona uzturēšanas izmaksas. Līdz šim šāda kārtība regulējumā nebija paredzēta.

Turpmāk arī paredzēts, ka personām būs pienākums ne vēlāk kā divu mēnešu laikā noslēgt līgumu ar sadzīves atkritumu apsaimniekotāju. Iepriekš likumā termiņš vispār nebija noteikts.

Grozījumos atbilstoši ES direktīvām tiek precizēti vairāki termini, kā arī kārtība par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu. Tāpat definēta atkritumu šķirošana, kas līdz šim šajā regulējumā nebija noteikta. 

Tāpat precizēti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), kā arī Ministru kabineta uzdevumi atkritumu apsaimniekošanas jomā. Piemēram, valdībai būs jānosaka pašvaldības un atkritumu apsaimniekotāja, kā arī atkritumu radītāja un atkritumu apsaimniekotāja līguma būtiskākie noteikumi.

Regulējumā arī pārņemtas ES prasības par elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem.

Atkritumu apsaimniekošanas likuma grozījumi trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.







Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt