Saeimā notiks konference „Aspazijas un Raiņa ceļš uz Latvijas valsti”

(25.02.2015.)

Piektdien, 27.februārī, Saeimā notiks Aspazijas un Raiņa 150.jubilejai veltīta konference „Aspazijas un Raiņa ceļš uz Latvijas valsti”. Konferenci rīko Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi un Latviešu biedrību savienību.

Konferenci Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā atklās deputāte Lolita Čigāne, Saeimas Izglītības kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Ivars Brīvers, kā arī kultūras ministre Dace Melbārde un Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe.

Konferences dalībnieki iztirzās Aspazijas un Raiņa sabiedriski politisko un radošo darbību, kas būtiski ietekmēja neatkarīgās Latvijas valsts izveidi. Konferencē tiks analizēta idejas un radošā gara nozīme Latvijas valsts veidošanā. Tāpat konferences dalībnieki runās par to, ko mums māca pašreizējā ģeopolitiskā situācija.

Konferences pirmajā daļā kā runātāji uzstāsies Latvijas Universitātes (LU) pasniedzējs un publicists Artis Svece, LU Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošā pētniece Skaidrīte Lasmane, LU Filosofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dagmāra Beitnere-Le Galla.

Savukārt konferences otrajā daļā runās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule, Majoru vidusskolas literatūras skolotāja un biedrības „Aspazijas mantojums” vadītāja Ināra Andžāne, kā arī biedrības „Aspazijas mantojums” projektu vadītāja un aktrise Aija Magone.

Konferences noslēgumā plānota diskusija par Raiņa un Aspazijas idejām kā iedvesmas avotu mūsdienu pasaules veidošanā. Diskusiju vadīs LU Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātņu nodaļas asociētais profesors Ivars Ījabs.

Konference „Aspazijas un Raiņa ceļš uz Latvijas valsti” piektdien, 27.februārī, notiks Saeimas nama Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11, un tā sāksies pulksten 11.00.

Konferences darbam tiešraidē varēs sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.



Programma

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt