Nosaka komercdarbības ierobežojumus NEPLP locekļiem

(30.10.2014.)

Komercdarbības ierobežojumi turpmāk noteikti arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļiem. Šādas izmaiņas likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ceturtdien, 30.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma Saeima.   

Grozījumi noteic, ka NEPLP locekļi turpmāk publiskos iepirkumos drīkstēs piedalīties tikai atklātā konkursā. Tāpat paredzēts, ka padomes locekļi, kā arī viņu radinieki nedrīkstēs saņemt pasūtījumus no sabiedriskajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem vai plašsaziņas līdzekļiem, kas īsteno sabiedrisko pasūtījumu. 

Izmaiņas likumā rosinātas, lai nepieļautu interešu konflikta situācijas padomes amatpersonu darbībā, jo līdzšinējais regulējums NEPLP locekļiem un viņu radiniekiem neliedza saņemt pasūtījumus no sabiedriskajiem medijiem, kas ir padomes pārraudzībā. Komercdarbības ierobežojumi neattieksies uz darījumiem, kas noslēgti līdz šī gada 31.decembrim. 

Grozītais likums arī nosaka aizliegumu Valsts prezidentam, Saeimas deputātiem, Ministru prezidentam, Ministru prezidenta biedram, ministriem un īpašu uzdevumu ministriem piedalīties publiskos iepirkumos un gūt no tiem labumus. 

Ar grozījumiem valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likuma normas saskaņotas ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu, kā arī veiktas citas izmaiņas, ņemot vērā Eiropas Padomes pretkorupcijas starpvalstu grupas (GRECO) rekomendācijas. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt