Deputāti konceptuāli vienojas par jauniem psihoaktīvo vielu ierobežojumiem; plānota arī atbildība par lietošanu

(08.04.2014.)

Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas deputāti otrdien, 8.aprīlī, konceptuāli vienojās par papildu ierobežojumiem jauno psihoaktīvo vielu izplatībai, tostarp paredzot administratīvo atbildību par nāvējošo „augu maisījumu” lietošanu. 

„Rītdien stāsies spēkā likuma grozījumi, kas kriminalizē tāda „spaisa” tirdzniecību, kuram piemērots pagaidu aizliegums. Šodien deputāti ir konceptuāli vienojušies par nākamajiem soļiem, lai apkarotu šo sērgu. Krimināli būs sodāma pamudināšana lietot šīs vielas, piemēram, piedāvājot „pamēģināt”, kā arī šo vielu ievadīšana organismā pret personas gribu,” informē Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, norādot, ka apakškomisija ir izstrādājusi konkrētas likuma pantu redakcijas, kuras jau tuvākajā laikā varētu iekļaut Krimināllikuma grozījumu projektā, ko Juridiskā komisija gatavo trešajam lasījumam. 

Kā maksimālais sods par pamudināšanu lietot jaunu psihoaktīvo vielu vai telpu nodošanu šo vielu lietošanai paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem. Savukārt, ja narkotikas dotas nepilngadīgai vai psihiski slimai personai, vai arī personai, kura ir materiāli atkarīga no vainīgā, maksimālais cietumsods plānots pieci gadi. 

Deputāti arī konceptuāli vienojās par nepieciešamību sodīt personas, kuras nodod telpas „spaisa” tirdzniecībai. Šeit regulējums varētu būt līdzīgs kā gadījumos, kad namīpašnieki savās telpās pieļauj nelegālu alkohola tirdzniecību – sākumā viņi tiktu informēti, ka viņu īpašumā norisinās šāda tirdzniecība, bet otrajā reizē viņus jau varētu administratīvi sodīt.      Tāpat plānots ieviest administratīvu atbildību par „spaisa” lietošanu, kā arī kriminālatbildību par tā iegādāšanos un glabāšanu bez nolūka realizēt. Pie šiem ierosinājumiem deputātiem gan vēl būs jāstrādā, lai, piemēram, nerastos situācijas, kad vecāki bailēs no naudas soda neved savu bērnu uz slimnīcu vai neziņo policijai par pie pusaudža atrastajām narkotikām, atzīst A.Judins. 

Skatot izstrādātos priekšlikumus, ministriju pārstāvji šodienas apakškomisijas sēdē deputātiem norādīja, ka attiecībā uz narkotisko vielu kriminalizāciju veidojas sadrumstalots regulējums, atsevišķi runājot par sarakstā iekļautām narkotikām, vielām, kurām noteikts pagaidu aizliegums, kā arī vēl nezināmām psihoaktīvajām vielām, pie kuru universāla aizlieguma definīcijas Saeimā strādā Sociālo un darba lietu komisija. 

„Var piekrist, ka regulējums būs sadrumstalots, un es arī labprāt atbalstītu vienu likuma pantu, kas tiktu galā ar narkotiku postu. Taču valdībai piecu gadu laikā nav izdevies piedāvāt risinājumu, kā efektīvi apkarot šīs psihoaktīvās vielas. Tādēļ labāk sadrumstalots likums, kas ļauj sodīt nāves tirgotājus, nekā nebeidzamas diskusijas par pēc iespējas gludāku likuma redakciju. Mūsu prioritāte ir cilvēku dzīvība un veselība, nevis skaists likums,” uzsver A.Judins. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā