Jānis Reirs: rudens sesijā būtiskākais – pirmais valsts budžets eiro un latu nomaiņa pret eiro likumos

(20.12.2013.)

„Būtiskākā Budžeta komisijas aktualitāte 2013.gada rudens sesijā bija nākamā gada valsts budžeta pieņemšana, kas pirmo reizi sastādīts eiro, un nepieciešamās izmaiņas likumos, lai tajos minētās summas konvertētas uz eiro,” akcentē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs, vērtējot komisijas darbu aizvadītajā sesijā. Budžeta komisija pieņemšanai Saeimā virzīja arī vidēja termiņa budžeta ietvara likumu nākamajiem trim gadiem un grozījumus 37 likumos, kas saistīti ar valsts budžetu.

 „Nākamgad būs lielāka minimālā darba alga, mazāks sociālais nodoklis un lielāku darba algas daļu neapliks ar ienākuma nodokli. Tāpat lielāks atbalsts būs ģimenēm ar bērniem, kā arī pastiprināti pasākumi cīņai ar ēnu ekonomiku un demogrāfiskās situācijas uzlabošanai,” uzsver J.Reirs.

 Būs arī vairākas izmaiņas nodokļos, tostarp ar nodokli tiks aplikti nepienācīgi uzturēti valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi un noteiktajos termiņos nepabeigtas būves, kā arī palielināts akcīzes nodoklis autogāzei (sašķidrinātā naftas gāze) un dabas resursu nodoklis iepakojumam, veciem, nolietotiem transportlīdzekļiem un videi kaitīgām precēm.

Savukārt, gatavojoties eiro ieviešanai no nākamā gada 1.janvāra, Saeima rudens sesijā grozīja vairāk nekā 100 likumus, kuros lati tika aizstāti ar eiro un naudas summas latos konvertētas uz summām eiro.

J.Reirs uzsver, ka Budžeta komisija pēc traģēdijas Zolitūdē nekavējoties virzīja izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu par apropriācijas pārdali, lai ar parlamenta lēmumu nodrošinātu līdzekļu piešķiršanu atbalsta pasākumiem traģēdijā cietušajiem un personām, kas iesaistītas traģēdijas seku novēršanā. Tāpat ar Saeimas lēmumu līdzekļi tika piešķirti vienreizēju prēmiju izmaksai glābējiem. Saeima arī noteica, ka naudas ziedojumus, kompensācijas, pabalstus, ko izmaksās traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem, tostarp glābējiem, neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Rudens sesijā Saeimā pieņemti arī grozījumi Nacionālās bibliotēkas likumā, un noteikts, ka Gaismas pils būvdarbi jāpabeidz līdz šī gada 20.decembri, bet projekts kopumā jānoslēdz līdz nākamā gada beigām.

Savukārt, komisijā iepazīstoties ar situāciju nodokļu nomaksā būvniecības nozarē, uzsvērām, ka ir nepieciešama stingrāka būvniecības uzņēmumu kontrole un uzraudzība, kā arī vienots būvnieku reģistrs. Šie būtu neatliekami veicamie pasākumi, jo patlaban nozarē vērojamas liela apjoma krāpnieciskas darbības un nodarbinātības pārkāpumi, norāda J.Reirs.

Rudens sesijas noslēguma sēdē Saeima konceptuāli atbalstīja jauno veselības aprūpes finansēšanas regulējumu, un nākamajā sesijā Budžeta komisija strādās ar likumprojektu, lai varētu nodrošināt valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu, ko plānots sasaistīt ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu.

Nākamajā sesijā turpināsies darbs arī ar Saeimā konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem Fondēto pensiju likumā, kas ļaus vairāk līdzekļu ieguldīt mūsu valsts tautsaimniecībā, pauž J.Reirs. Izmaiņas likumā paredz palielināt ieguldījumu limitu, kas veicinātu uz vietējo ieguldījumu plānu līdzekļiem balstītu alternatīvo ieguldījumu fondu izveidošanu, piemēram, meža un lauksaimniecības zemju, energoefektivitātes vai citās Latvijas tautsaimniecībai svarīgās jomās, vienlaikus radot labu potenciālu sasniegt adekvātu ienesīgumu – tādu, kas sniedz atbilstošu atdevi ieguldījumu plānu dalībniekiem.

Budžeta komisijā strādā 12 deputāti; komisijai izveidota Nodokļu politikas apakškomisija un Demogrāfijas lietu apakškomisija.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde