Paredz norēķinu sistēmu mājsaimniecībām, kuras no atjaunojamiem energoresursiem kopējā tīklā nodod elektroenerģiju

(04.12.2012.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 4.decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz norēķinu sistēmu mājsaimniecībām, kas no atjaunojamiem energoresursiem ražoto elektroenerģiju nodod kopējā valsts elektroenerģijas tīklā.

Jaunā likuma redakcija paredz mājsaimniecībām veikt neto norēķinu, ja mājsaimniecība elektroenerģijas sadales sistēmas operatora tīklā ir nodevusi vairāk elektroenerģijas nekā izlietojusi. Neto norēķinu sistēma būs maksājumu kārtība par patērēto elektroenerģiju, kuras laikā sadales sistēmas operators veic ieskaitu par mājsaimniecības izlietoto un saražoto elektroenerģiju, kas nodota sadales sistēmas operatora tīklā.

Lai ieviestu mājsaimniecībām neto norēķinu sistēmu, plānots papildināt pašreizējo regulējumu ar jaunu pantu, nosakot, ka neizlietoto saražotās elektrības apjomu ieskaita nākamajā patērētās elektroenerģijas norēķinu periodā viena kalendārā gada laikā. Elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas aprēķina periods būs viens mēnesis.

Neto uzskaites sistēmu varēs lietot mājsaimniecību īpašnieki, kuri elektroenerģiju ražo un patērē pašu vajadzībām, izņemot komercdarbību.

Likumprojekts paredz, ka slēgt līgumu ar sadales sistēmas operatoru par neto norēķinu varēs mājsaimniecības, kuras enerģijas ražošanā izmanto atjaunojamos energoresursus, elektroenerģija tiek ražota un lietota vienā pieslēgumā, kā arī ražošanas iekārtu darba spriegums nepārsniedz 400 voltus un kopējā darba strāva vienfāzes vai trīsfāzu pieslēgumā nepārsniedz 16 ampērus. Prognozējams, ka minētā kārtība būs izdevīga galvenokārt neliela vēja rotoru un saules paneļu lietotājiem.

Kā norāda likumprojekta autori, pašreizējais regulējums neveicina mājsaimniecību ieinteresētību sākt enerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus.

Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus trīs lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt