Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Jāņa Reira atbildes vēstule Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai

(28.03.2012.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija saskaņā ar Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas 2012. gada 2. marta rezolūciju ir iepazinusies ar Latvijas Republikas Saeimā laikā no 2012. gada 27. februāra līdz 1. martam saņemtajiem 412 iedzīvotāju parakstiem, kas savākti Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības ierosinātās vēstuļu akcijas „Pietiek taupīt” laikā.

Pilnībā piekrītu Jūsu akcijas ietvaros paustajai tēzei, ka globālā ekonomikas un finanšu krīze ir atstājusi ļoti nopietnas sekas uz miljoniem eiropiešu, tajā skaitā arī uz Latvijā strādājošajiem. Šajos gados Latvija ir paveikusi patiešām daudz, teju neiespējamo, lai pārvarētu finanšu un ekonomisko krīzi. Laikā, kad Eiropa sāka lemt par nepieciešamajām reformām un finanšu disciplīnu, Latvija jau  to bija paveikusi nacionālajā līmenī, tādejādi iegūdama „labā parauga” zīmolu.

Lai pārvarētu ekonomisko krīzi, izšķiroša bija visas sabiedrības solidaritāte. Grūtības skāra visas jomas un visas tautsaimniecības nozares, bez izņēmuma, tādēļ esmu pateicīgs visiem tiem, kas apzinājās īstenotās valsts politikas uzšķirošo nozīmi, sakoda zobus, izturēja un plecu pie pleca kopīgiem spēkiem darīja visu iespējamo, lai mūsu valstij būtu nākotne.

Kad krīze ir pārvarēta un varam atkal runāt par attīstību, nevis par konsolidāciju vai stabilizāciju, pilnīgi saprotami ir arī akcijas ietvaros paustie jautājumi attiecībā uz nodokļu sistēmu valstī. Vēlos uzsvērt, ka valdības rīcības plānā ir ietverts uzdevums par būtisku darbaspēka nodokļu sloga samazinājumu - par deviņiem procentpunktiem ilgtermiņā. Darbs pie darbaspēka nodokļu reformas ir uzsākts, un līdz 30.06.2012.ir plānots Ministru Kabinetā iesniegt Informatīvo ziņojumu par darbaspēka nodokļu reformas priekšlikumu. Šīs reformas ietvaros tiks risināti jautājumi par nodokļa likmes samazināšanu un neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādājamajiem palielināšanu, lai veicinātu ekonomisko aktivitāti, investīcijas un nodarbinātību valstī.

Tagad, kad ekonomika atgūstas, uzlabojas makroekonomiskie rādītāji, aug eksports un  ir labvēlīgāka starptautiskā finanšu un ekonomiskā vide, ir laiks pāriet uz nākamo līmeni un runāt par strauju attīstību. Pat vēl vairāk – mūsu Nacionālās attīstības plāna vadmotīvs ir „ekonomikas izrāviens”.

Latvijai nepieciešama pārliecinoša attīstība. Turpinot ievērot stingru finanšu disciplīnu, mums ir jāspēj nodrošināt ekonomikas augšupeja un pievienoties Eiropas attīstību virzošajam kodolam. Spēja ievērot mērenību un vienlaikus raudzīties nākotnē būs mūsu panākumu atslēga.

Es pateicos par jūsu iniciatīvu un aicinu kopīgiem spēkiem veidot Latviju par plaukstošu un labklājīgu valsti!

 

Ar cieņu,

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs J.Reirs

Piektdien, 29.martā